Redan för ett år sedan drev Internationella boxningsförbundet (AIBA) att damlandslagen skulle boxas iförda kjol. Det ledde till bråk under VM på Barbados i september 2010 – de flesta boxarna valde att helt enkelt inte sätta på sig de kjolar de fick av AIBA.
Den svenska bronsmedaljören Klara Svensson hörde till dem som direkt tog avstånd. Hon sa att det kändes både sexistiskt och bisarrt.
– Jag fick en röd kjol, och en blå. Dessutom ett tävlingslinne med några snusdoseliknande lock för att skydda brösten. Vi pratar 2010, sa Klara Svensson till Sydsvenskan i september förra året.
Då trodde Klara Svensson att detta att boxas i kjol skulle vara en övergående idé. Men nu kommer den tillbaka. I november gick CK Wu, AIBA:s ordförande, ut med att frågan om eventuellt kjoltvång ska diskuteras på AIBA-mötet i januari 2012.
Upp till var och en
Feministiskt Perspektiv frågar Patrick Wheeler, ordförande i Svenska Boxningsförbundet, vad som sades om boxning och kjolar på styrelsemötet i tisdags.
– Vi är väldigt enade i styrelsen, och det känns väldigt skönt, betonar Wheeler. Det förekommer ju kjol i andra sporter, som tennis, badminton och vad det är. Så vi tycker att man ska få bestämma själv.
Ni tror inte att det kommer att bli protester mot kjolarna från tjejerna?
– Ingen aning. Vi får ju vänta och se. Det finns ju också i Sverige de som vill boxas i kjol, men som måste ha byxor – som det varit hittills.
Vilka då?
– Ja, det vet jag inte. Men det kom upp på styrelsemötet, att det finns. Det var i nån klubb som de vill det.
Vilken klubb?
– Nej, det vet jag inte, det sa han inte så precis. Men det kom upp, alltså, att det finns ju de som vill det också.
Hur kommer Sverige agera om AIBA bestämmer att det ska bli tvång på kjol?
– Alltså, nu spekulerar du. Det vet vi ju inte.
Men ni tog väl upp den möjligheten, när ni diskuterade på styrelsemötet?
– Nej. Men vi kommer att säga det, att vi tycker att det ska vara upp till var och en.
– Det finns ju också i Sverige de som vill boxas i kjol, säger Svenska Boxningsförbundets ordförande Patrick Wheeler.
Foto: Bildbyrån
Huvudskydd eller inte?
En annan aktuell fråga i boxningen just nu är huvudskydden. AIBA har tagit beslut om att herrseniorer från och med 2013 ska boxas utan huvudskydd. Motivet är att närma sig proffsboxningen, genom att närma sig deras regelverk – proffsboxare använder inte huvudskydd. Detta beslut har AIBA tagit utan att konsultera sin medicinska kommitté. Svenska Boxningsförbundets Patrick Wheeler röstade för beslutet på AIBA-mötet.
Hur kom det sig att du röstade för att avskaffa huvudskydden för herrar?
– Jag hade ju inte hajat... jag tror ju liksom att AIBA hade pratat med sina medicinska rådgivare. Och det kan jag säga, att det var ändå redan en klar majoritet för AIBA:s förslag.
Hur tänkte du om att det blir ytterligare en skillnad mellan kvinnor och män?
– Så långt hade jag inte ens tänkt, för det var bara män de pratade om.
Tidigare har Patrick Wheeler uttalat att Svenska Boxningsförbundet enligt sina stadgar ska följa AIBA:s beslut, och att reglerna därför automatiskt skulle ändras här i Sverige också. Men så ser han det inte längre. Wheeler berättar att förbundets medicinska kommitté tog upp problemen med beslutet när han kommit hem till Sverige igen, och nu i veckan kom Svenska Boxningsförbundets styrelse fram till ett annat beslut.
– Vi har en läkare i vår medicinska kommitté, och han sitter med i AIBA. Han ska ner i januari. Vi har gett honom i uppdrag att ställa frågor ur sitt medicinska perspektiv. Och vi förespråkar huvudskydd här hemma i Sverige.
Ingen valfrihet i praktiken
Bettan Andersson, tidigare ordförande i Boxningsförbundet och den första kvinna i världen som boxats på samma licens som män, är mycket kritisk till både AIBA och Svenska Boxningsförbundet.
– Kjol är inte ett plagg som kvinnor efterfrågat, det är styrande män med makt som vill detta. Med motiveringen att man ska kunna se skillnad på män och kvinnor i ringen, och att detta ska vara fashion!
Bettan Andersson berättar att kjolarna har varit den nuvarande AIBA-ordförandens idé ända sedan han tillträdde, men att han tidigare fick hårt motstånd av dåvarande Women's Commission. Kompromissen då blev att kvinnorna ska kunna välja. Sedan dröjde det inte länge förrän AIBA med omväxlande lock och hot försökte få alla boxarna vid VM på Barbados att ha kjol.
– Nu ska frågan upp till beslut igen, men varför? Det ska behandlas i Technical and rules commission, som består av bara män, sen ska styrelsen (EC) ta beslut, även där bara män. Och skulle man fråga länderna har alla länder utom Barbados manliga ordföranden.
Vad menar du att Svenska Boxningsförbundet skulle kunna göra?
– När det gäller kjolen så borde Sverige utöva påtryckningar utifrån tidigare beslut. Boxningsförbundet borde hänvisa till att vi varit ett föregångsland inom damboxningen och anses vara ett ”modernt” land.
Bettan Andersson berättar att det fanns tränare under VM på Barbados som var rädda att deras tjejer skulle få domarna emot sig om de inte gjorde som AIBA ville. Därför var det flera tjejer som kände sig tvingade att ta på sig kjolarna, fast de inte ville.
– Det är inte så enkelt som att det skulle vara upp till var och en.
Bettan Andersson är kritisk till att besluten inte tagits ur utövarperspektiv – och åt den könsstereotypa inställning som ska ”sälja” boxningen.
Foto: Angelica Söderberg
Blodiga män och kvinnor i kjol
Bettan Andersson berättar vidare att större skador inom boxningen inte är särskilt vanliga. Den vanligaste skadan inom proffsboxningen är ögonbrynsskador, så kallade cuts. En undersökning från 2009 visade att 24 procent av alla proffsmatcher slutar med skada, varav de flesta var cuts, förklarar hon.
– Men proffsen boxar en match, ofta med en skicklig så kallad cutman i ringhörnan, redo att lappa ihop så det ska hålla matchen ut. Men i den olympiska boxningen är det oftast turneringar, och då kan du oftast inte boxa vidare med en sån skada.
En anledning till Bettan Anderssons kritik är att inget av besluten är tagna ur utövarperspektiv. Hon påpekar att både kjolen och huvudskyddsfrågan har kommit ur ledningarnas önskan att få fler att vilja titta på boxningen. Den andra anledningen till hennes kritik är att detta ska uppnås genom att objektifiera och sexualisera kvinnor, och att ”machofiera” män.
– Det visar bara på den könsstereotypa inställningen som finns, vi ska sälja boxningen med mäns blodiga ansikten och kvinnor med kjol.
Fortfarande återstår att se vad AIBA slutligen kommer att besluta i januari 2012 och vad Svenska Boxningsförbundet kommer att driva då.
Intressant!
Bravo Bettan att du säger vad du tycker. Låter horribelt med kjolar när damer ska boxas. Gun