Cecilia Fahlberg, förbundsordförande för Unionen.

Tuffa arbetstider gör fler sjuka

2011-12-02 | FemPers padlock

EKONOMI

Allt fler sjukskrivs på grund av stress på jobbet. På nästan fyra av tio företag förekommer sjukskrivningar som orsakats av arbetstid, visar fackförbundet Unionens arbetsmiljöbarometer.

Arbetsmiljöbarometern visar att fler än tidigare jobbar helger, nätter och kvällar. På 83 procent av arbetsplatserna arbetar de anställda övertid regelbundet, vilket är i strid med både lag och avtal. Det är inte heller självklart att alla tar ut sin fyra veckor långa semester.

– Hårt slimmade organisationer och ökande krav på effektivitet och tillgänglighet leder till att stressen och pressen tilltar. Resultatet visar att vi måste ta krafttag för att vända utvecklingen. Det är arbetsgivarnas ansvar att ett systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivs i samarbete med de fackliga företrädarna, så att medarbetarnas hälsa inte riskeras, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöbarometern baserar sig på enkätsvar från drygt 2 700 av Unionens arbetsmiljöombud. Unionen samlar drygt 500 000 tjänstemän inom privat sektor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: