Sverige – ett jagat byte

2011-12-02 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Det svenska damhandbollslandslaget kliver in i VM – turneringen den 3 december. Under hösten har skadorna skuggat svenskorna men lagets intention är tydlig - de satsar på att gå långt.

Fakta Handbolls-VM 2011:


Världsmästerskapet i handboll 2011 blir det 20:e världsmästerskapet i handboll för damer och spelas i delstaten Santa Catarina i Brasilien i 2-16 december 2011.

Sveiges spelschema:
5:e dec 18.15 mot Elfenbenskusten
6:e dec 18.15 mot Uruguay
8:e dec 18.00 mot Kroatien
9:e dec 20.15 mot Danmark

Sverige går in i mästerskapet med en minst sagt ovan ställning. Förra året gick laget, med Linnea Torstensson i spetsen, till EM-final. Sverige är därför ett jagat byte och enligt förbundskaptenen Per Johansson är det enklare vinna ett VM än ett EM.

– Det är svårare att ta medalj i ett EM än ett VM, det är fler Europeiska lag med i ett EM, eller säg såhär – det är inte lika många sämre lag med, säger han och berättar samtidigt att laget inte satt upp något resultatmål inför VM, men att det är självklart att drömma om medalj.

Andraplatsen i EM gör att förväntningarna på Sverige ökat, men varken Per Johansson eller Linnea Torstensson, känner någon större press utifrån.

– Den största pressen är den press vi har på oss själva, så har det alltid varit. Nu blir det också en yttre press som är större än tidigare. Vi har pratat om det och tror inte att det kommer att bli en belastning, säger Johansson och får medhåll av sin största stjärna.

– Det är positivt att det gick så pass bra under EM, att folk ställer högre krav på mig och att det snackas mer om mig är en effekt av det, så det känns väl bra, menar Torstensson.


Inte snacka axelskador

Det har snackats mycket om skadorna som haglat över det svenska landslaget under hösten. Isabella Gulldén och Linnea Thorstensson var två nyckelspelare som gått skadade under hösten och länge var deras medverkan i VM högst osäker.

Nu är lagkaptenen Johanna Wiberg skadad men finns på plats i med laget i Brasilien, om hon kommer kunna spela alla matcher i VM är ännu inte beslutat.

Under hösten har Linnea endast spelat försvar i sitt klubblag Midtjylland, hennes axel har protesterat och hon har inte kunnat skjuta. Torstensson har varit en pålitlig skytt i landslaget och därför har det snackats och skrivits mycket om hennes axel.

När Feministiskt Perspektiv ringer upp henne säger hon ”vi kan prata, så länge du inte vill fråga om axelskadan”. Det hörs tydligt att hon är trött på att mycket av medias fokus. Hon vill egentligen bara ut på planen och prestera, inte sitta och snacka axelskador.

– Ja, det har snackats mycket om det. Men jag förstår det också, jag har spelat mycket i landslaget och därför blir det viktigt för dem, säger hon och det är underförstått att hon syftar till media.


Skjuta mycket och täcka upp bakåt

Hur som helst så verkar det nu som att axeln håller. I träningsmatcherna inför VM har Torstensson testat axeln och den funkar. Men det är mer än axeln som ska klaffa under mästerskapet i Brasilien.

Vad kan vi då förvänta oss av Linnea Torstensson, EM 2010:s mest värdefulla spelare?

– Jag hoppas att jag kan bidra till laget. Vi har tydliga roller och jag vill bidra med den roll jag kan. Skjuta mycket och täcka upp bakåt, säger Torstensson och verkar mycket klar över vad som ska göras under tre veckor framåt.

Hur bra är du i dag?

– Jag hoppas att jag är lite bättre nu än jag var under förra året. Jag hoppas inte jag kommit så långt i min karriär att det börjat gå åt andra hållet.

Jag får intrycket av att du är en extrem vinnarskalle?

– Ja, det stämmer. Det vi lärt oss av tidigare mästerskap är att vi måste fokusera på nästa match, förut var vi himla glada när vi vunnit, det är vi nu också – när vi joggar ner kan vi skratta och vara glada för vinsten men så fort vi sätter oss i bussen börjar vi fokusera på vilka spelare som spelar i laget vi möter nästa gång. Vi måste kunna glömma bort matchen och fokusera på nästa, säger Linnea.

Per Johansson är inne på samma spår. När jag ber honom att plocka ut nycklarna som ska leda Sverige till framgång pekar han på att de måste få individuella spelare att skapa ett lag, då kan de gå långt.

Han nämner också att Linnea Torstensson är en av landslagets viktigaste spelare i VM.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: