Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) gillar inte utskottets beslut.

Regeringen följer inte riksdagsbeslut om sjuka

2011-12-02 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Riksdagens socialförsäkringsutskott fortsätter kräva att regeringen ska lämna ett förslag till ändringar i sjukförsäkringen, enligt riksdagens beslut från i somras. Det skriver utskottet i ett pressmeddelande på torsdagen.

Det var i juli i år som riksdagen gav regeringen i uppdrag att lämna ett förslag till ändring av reglerna för prövning av arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning. Tidigare prövades arbetsförmågan mot arbeten som är ”normalt förekommande” på arbetsmarknaden. Från den 1 juli 2008 ändrade regeringen reglerna så att den sjukskrivnas arbetsförmåga nu prövas mot ”den reguljära arbetsmarknaden”. Vad som menas med ”den reguljära arbetsmarknaden” ska avgöras av domstol. Riksdagsmajoriteten ville återgå till de tidigare reglerna.

Enligt riksdagsbeslutet i somras skulle återgången till de gamla reglerna vara genomförd senast den 1 januari 2012. Men regeringen har ännu inte lagt fram något förslag.

Socialförsäkringsutskottet skriver att utskottet därför på nytt vill uppmana regeringen att återkomma med ett förslag. Denna gång har de satt slutdatum till senast den 1 mars 2012.

”Utskottet menar att nuvarande prövning av arbetsförmågan vid 180 dagars sjukskrivning inte är rättssäker eftersom den görs mot en fiktiv arbetsmarknad.”

Regeringspartierna reserverade sig mot socialförsäkringsutskottets beslut.


Bättre ansvarsfördelning mellan myndigheter


Socialförsäkringsutskottet uttalade också att de vill se ett bättre samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, och att ansvarsfördelningen mellan myndigheterna ska klargöras.

”Socialförsäkringsutskottet menar att detta är nödvändigt för att försäkrade inte ska 'falla mellan stolarna'.”

Debatt i riksdagen är planerad till den 12 december och beslut till den 14 december.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: