Ella Niia fick förnyat förtroende att leda Hotell- och restaurangfacket de kommande tre åren.

Nya HRF-krav för rättvist arbetsliv

2011-11-25 | Karin Råghall padlock

EKONOMI

Hotell- och restaurangfacket ska införa medlemskap för papperslösa, verka för sex timmars arbetsdag och barnomsorg dygnet runt. Det beslutade fackförbundets nyligen avslutade kongress.

FAKTA/HRF:s kongress

Den 18-21 november samlades ett hundratal ombud tillsammans med förbundsstyrelse och ombudsmän i Stockholm för att fatta beslut på Hotell- och restaurangfackets 26:e kongress.

Hotell- och restaurangfacket (HRF) har nyligen avslutat sin 26:e kongress. Ett av de beslut som fattades är att papperslösa som arbetar inom branschen nu ska kunna bli medlemmar i HRF.

– Det är ett bra kongressbeslut. Det minskar risken för en a- och b-arbetsmarknad, som vi redan har i dag, och som många arbetsgivare missbrukar å det grövsta. Ju fler förbund som inför medlemskap för papperslösa, desto starkare blir trycket, säger den omvalda förbundsordföranden Ella Niia.


Solidaritet avgörande

Beslutet föregicks av en diskussion som resulterade i att kongressen gick emot förbundsstyrelsens förslag. Förbundsstyrelsen ville inte bifalla motionen om medlemskap för papperslösa innan man hade rett ut hur papperslösa skulle kunna ges samma värde för medlemskapet som medlemmar med personnummer. Men en stor majoritet röstade för att papperslösa ska få bli medlemmar. En av förespråkarna, Katja Ojanne, kommenterade beslutet i tidningen Hotellrevyn:

– Det här är ett ställningstagande i ett samhälle som går mer och mer åt ett högerextremt håll.

Ella Niia menar att en aspekt var särskilt avgörande för beslutet.

– Det handlade väldigt mycket om solidariteten med dem som står längst ner på arbetsmarknaden, säger hon.

I och med beslutet kan papperslösa nu bli medlemmar i tre av LO:s 14 förbund – Fastighets, Livs och HRF. Även SAC Syndikalisterna organiserar papperslösa.


Kortare arbetsdag

HRF:s kongress beslutade även att arbeta för sex timmars arbetsdag. Två timmar kortare arbetsdag ska göra det möjligt för medlemmarna – som ofta har långa arbetspass och blir utslitna psykiskt och fysiskt – att få livet att gå ihop, menar Ella Niia. Därför ska förbundet driva krav på lagstiftad arbetstidsförkortning utan sänkt lön.

– Det känns ju som att det ligger långt, långt fram i tiden – vi vet att arbetsgivarsidan och hela riksdagen tycker att vi jobbar för lite – men som långsiktigt krav är det här bra. Vi jobbar för ett samhälle där människan är hel, säger Ella Niia.

Kravet på sex timmars arbetsdag drivs även av Handelsanställdas förbund, efter ett kongressbeslut i maj i år.

Barnomsorg var också en viktig fråga för HRF:s kongress, som beslutade att kräva nationell lagstiftning om att alla kommuner ska erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Trots att barnomsorg är en lagstadgad rättighet kan inte alla förbundets medlemmar utnyttja den.

– Att ha både "kvällis" och "nattis" har varit en fråga för oss länge. Det är inte bara jämlikhetsfråga utan kan också ha sysselsättningsfrämjande effekter, då fler kan ta jobb på obekväma arbetstider, säger Ella Niia.

Fler beslut som togs på kongressen:

  • Förbundet ska verka för att tandvård ska ingå i sjukförsäkringen och att tandvård ska jämställas med övrig sjukvård.
  • Förbundet ska verka för att ensamstående ges rätt till assisterad befruktning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: