Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare.

Byggnads ställer krav på förlängd föräldralön

2011-11-25 | FemPers padlock

EKONOMI

Förläng föräldralönen från tre till sex månader. Det är ett av de krav som fackförbundet Byggnads kommer att driva i avtalsrörelsen.

Byggnads avtalsråd beslutade på tisdagen att ställa sig bakom LO-samordningens lönekrav om löneökningar på 3,5 procent samt en jämställdhetspott för att utjämna osakliga löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade yrkesområden. Ett av de viktigaste kraven i avtalsrörelsen för Byggnads blir vidare att ställa krav på bättre arbetsmiljö.

Byggnads kommer också att kräva förlängd föräldralön från dagens tre månader till 180 dagar, för att medlemmarna ska kunna förena arbetsliv med familjeliv. Enligt en opinionsundersökning bland Byggnads egna medlemmar tar allt fler män ut föräldradagar, vilket delvis kan förklaras med den föräldralön som är inskriven i kollektivavtalen, enligt Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Om mindre än en vecka löper kollektivavtalen för anställda inom industrin ut, men möjligheterna att nå en uppgörelse är små, rapporterar bland andra TCO-tidningen. De fackförbund som omfattas av det normbildande industriavtalet är GS, Industrifacket Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: