Lenita Granlund, avtalssekreterare på fackförbundet Kommunal .

Kvinnor får mer i föräldralön – män får högre lön

2011-11-11 | FemPers padlock

EKONOMI

Den så kallade föräldralönen skiljer sig åt mellan kvinno- och mansdominerade yrken. Det visar en kartläggning som Kommunalarbetaren har gjort. Föräldralön är en extra ersättning som arbetsgivare kan betala ut utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.

Kommunalarbetarens undersökning visar att kommunalare i kommuner och landsting – där de anställda främst är kvinnor – får föräldralön under fem månader, medan anställda i den mansdominerade sotarbranschen får ersättning i max två månader. Dessa villkor finns inskrivna i kollektivavtalen.

– Som avtalen ser ut i dag håller de fast en ojämn fördelning av föräldraledigheten, säger Kommunals jämställdhetspolitiska utredare Ulrika Lorentzi till tidningen.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund påpekar att de mansdominerade sektorernas sämre ersättning under föräldraledigheten kan bero på att männen själva har valt det. Intresset för att förhandla till sig en högre lön har prioriterats högre än att få en bra föräldralön. Men nu ska Kommunal jobba för en förändring så att avtalen om föräldralön blir mer jämställda, säger Lenita Granlund till Kommunalarbetaren.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: