Hungerstrejkar mot militärdomstolar

2011-11-11 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Alaa Abd El Fattah

Laila Soueif, professor i matematik vid universitetet i Kairo, och mor till studentaktivisten Alaa Abd El Fattah, startar nu en hungerstrejk i protest mot hans gripande. Laila Soueif är en välkänd politisk aktivist i kampen mot Mubarak sedan 70-talet och greps senast själv under revolutionen mot Mubarak i januari.

Laila Soueif protesterar nu genom sin hungerstrejk mot sin militärens gripande av sonen samt mot det faktum att 12 000 civila ställts inför militära domstolar sedan revolutionen i februari och militärens maktövertagande i Egypten.

– Jag bestämde mig för att starta en hungerstrejk när jag förstod att militären grep min son för hans politiska aktiviteter, precis som man gjorde under Mubaraks tid, skriver hon i ett uttalande.

Den gripna studentaktivisten Alaa Abd El Fattah är bloggare och medlem i “March 9 Movement for Universities' Independence”. Studentgruppen kämpar för reform inom universiteten i enlighet med revolutionens krav.


Agera i Sverige

En landsomfattande kampanj under namnet ”No to Military Trials for Civilians” har nu startats i Egypten. Kampanjen har bett om internationellt stöd. I många länder, bland annat i Sverige, anordnas solidaritetsaktioner.

Nätverket Solidaritet med Egypten i Sverige organiserar en demonstration lördagen den 12 november i Stockholm med följande krav:

  • att den svenska regeringen och EU slutar stödja militärjuntan
  • att alla politiska fångar i Egypten släpps
  • att regimen slutar ställa civila inför militärdomstolar

Den nystartade svenska solidaritetsgruppen skriver i ett uttalande: ”Den 9 oktober massakrerade armén 28 demonstranter, som kördes över med pansarvagnar eller sköts ihjäl. Militären försöker tysta de som talar offentligt om händelsen och har gjort sig själva till domare i fallet. Aktivisten och bloggaren Alaa Abd El Fattah sitter just nu fängslad i väntan på rättegång, anklagad för "uppvigling" i samband med massakern. Vänsteraktivisten Mina Daniel, som sköts till döds av armén, är en annan av de åtalade!”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: