Omslagsbild till SKL:s kunskapsöversikt.

Våldsförebyggande arbete med män måste utvecklas

2011-11-04 | Gerda Christenson padlock 4

INRIKES

Sveriges Kommuner och Landsting lanserar en ny rapport om våldsförebyggande arbete med män. Kunskapsöversikten presenterades på ett välbesökt seminarium i förra veckan.

FAKTA

Läs SKL:s kunskapsöversikt Våldsförebyggande arbete med män – en kunskapsöversikt.

På SKL:s hemsida kan du se seminariet, där Maria Eriksson berättar om olika arbetsmetoder utifrån vad de lärt av kunskapsinsamlandet.

"75 000 kvinnor misshandlas i en nära relation varje år. 200 000 barn bevittnar våld i hemmet varje år. Endast 1 500 män årligen genomgår behandling för sin våldsproblematik. Det är dags att mer fokusera på förövaren och att arbeta förebyggande med männen som slår", skriver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i ett pressmeddelande.

SKL:s nya rapport Våldsförebyggande arbete med män – en kunskapsöversikt har skrivits av Maria Eriksson, docent i sociologi och universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Uppsala Universitet, och Lena Berg, filosofie doktor i sociologi samt kurator vid Järva Ungdomsmottagning. Syftet med rapporten är att den ska fungera som en kunskapsbank och som ett verktyg till stöd för kommuners och landstings arbete mot mäns våld mot kvinnor.


Fyra viktiga slutsatser

SKL drar fyra viktiga slutsatser i rapporten:
• att det är viktigt att arbeta strategiskt och våldsförebyggande med män. Både innan våldet har inträffat och när våldet är ett faktum.
• att brottsoffrens säkerhet måste vara i fokus även när man arbetar med förövarna.
• att verksamheterna måste anpassas till målgruppen, till exempel måste arbetet ta hänsyn till att många våldsutövande män även är pappor.
• att socialtjänsten måste bli bättre på att beskriva och dokumentera arbetsmetoder riktade till våldsutövande män, så att metoderna kan utvärderas och kvalitetssäkras
.

– Vi kan bygga upp fler kvinnojourer i takt med att fler kvinnor misshandlas men det är mer angeläget att vi stoppar tillförseln. Därför måste vi arbeta på ett förebyggande sätt mot män som utövar våld mot kvinnor och barn, säger Lennart Gabrielsson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.


Frågestund

Under frågestunden efter seminariet ställde Carin Holmberg, från RFSL:s brottsofferjour, frågan om hur de i den i övrigt mycket bra kunskapsöversikten helt kunde undgå att nämna hbt-personer? Även om fokus låg på våldsamma män i heterosexuella relationer, borde det åtminstone funnits med som ett kommande utvecklingsarbete att till exempel skapa program för våldsverkande lesbiska kvinnor.

I sitt svar uppmanade Maria Eriksson SKL att ta fram en särskild kunskapsöversikt med fokus på hbt-personer. SKL:s kontaktperson för projektet, Åsa Frostfeldt, uttalade sig positivt till det utvecklingsarbetet.

Flera betonade också i diskussionen hur viktigt det är att utvärdera program för förebyggande arbete mot våld. Exempelvis har det amerikanska programmet ART (Aggression Replacement Training) används brett i Sverige, inom behandlingshem, skolor och statliga institutioner. Men programmet är genusneutralt, och studier har nu pekat på att om gruppledarna (som oftast är män) inte har problematiserat sin förståelse av sambandet mellan våld och manlighet finns risken att programmet återskapar en ”problematisk” manlighet.

Kriminalvården har valt att sluta använda ART som våldsförebyggande program. Deras utvärdering har visat att programmet som bäst haft låg effekt, men annars tvärtom till och med kan öka risken för återfall i våld.


Kunskapsöversikten kan läsas och/eller laddas hem gratis via SKL:s hemsida (se faktaruta).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111104 - Wiveca Holst

Jag förstår inte riktigt varför just gruppen män som slår kvinnor och barn betraktas som "sjuka" så att de måste ha behandling. Även förövare av sexuella övergrepp räknas in i gruppen som behöver behandling. Ha rvi behandlingar för rånare, biltjuvar och andra kriminella? Dessa s.k behandlingar av män som slår kvinnor har desutom oftast ingen större effekt merän att man kan få män att sluta använda fysiskt våld men inte att sluta kontrollera och använa psykiskt våld. Frågar du kvinnorna så är kontrollen, psykiskt våld och sexuellt våld det värsta. Pengar borde istället gå till att fälla fler förövare och skicka dom i fängelse.


20111104 - Anna-Klara Bratt

Den rimliga principen är väl inte att just bara män som slår kvinnor ska erhålla behandling utan att alla dömda/kriminella har rätt till vård. Att släppa kravet på en generell kriminalvård är ju inte kortuktivt. Även återfallsförbrytare i kategorin biltjuvar (ofta missbrukare) har rätt till vård. Men naturligtvis är det också provocerande när kvinnor som utsatts för våld inte får det skydd eller, för den delen, den vård de förtjänar och att den diskussionen hamnar i skuggan av misshandlande män. Det problemet känns ju dessutom igen redan i förskolan eller i skolan: det ”lönar sig” att vara utåtagerande. Men uppfattningen att pengarna ska gå till ”antingen eller” är ju inte ett rimligt krav. Samhället måste ha råd både med en progressiv kriminalvård och ett omfattande och tillfredsställande skydd för utsatta kvinnor.


20111104 - Wiveca Holst

Håller helt med dig Anna-Klara jag vill också ha en kriminalvård värd namnet men att enskilt plocka ut just män som begår brott mot kvinnor och barn som speciellt behövande tycker jag är fel. Jag tror inte att de är "sjuka" utan de begår en kriminell handling som ska bemötas som just det och bestraffas enligt det straffsystem vi har sedan ska dom liksom andra i fangelser får den hjälp de behöver för att kunna välja att sluta vara kriminella. Det jag vänder mig mot är denna fokusering som är just nu på olika sätt att "behandla män" som slår. Det blir lätt att man tappar fokus på att det faktiskt är kriminellt att utöva våld mot kvinnor och barn.Någonstans mellan 75000-100000 kvinnor utsätts för våld varje år alltså finns det en otrolig massa förövare alla dessa kan rimligtvis inte vara sjuka utan dom är förmodligen vanliga män som utövar makt och kontroll och gör det i vetskap om att risken att upptäckas och bli dömd är minimal. Vi borde ägna mer tid och pengar åt att se till att fler förövare fälls. Inte åt att lägga pengar på den ena utvärderingen efter den andra om program riktade till män som slår som alla visar i stort sett samma sak dvs att man egentligen inte vet om programmen fungerar.


20111107 - marie christine olsson

Varför hjälper inte det när de får samtal de som slår männen? För det kommer redan från barndomen de ska ha hjälp när de är 4 år då kan man se det.Mer kvinnojurer de måste ha kunskapen med den är dålig blad polis socialen. Vet många som inte får hjälp med det.Projekt karin i Malmö så skulle alla ha det i samhälle stad.Sen om pappan ska träffa barnet ang missh familjen går inte för då får inte barnet läkas. Får de inte rätt råd så blir det isolering för de och kan inte jobba i vuxen ålder. Får de läkas utan pappan går det bra för de.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: