Nationalbiblioteket i Uruguay

Nya tider för Uruguays konstnärer

2011-11-04 | Ana Valdés padlock

KULTUR

Kulturutövare har länge haft svårt att försörja sig på sin konst i Uruguay. Men nu förenar sig konstnärer och intellektuella och läget förändras drastiskt. Ana Valdés berättar om den snabba utvecklingen i landet som till nyligen saknat kulturpolitik.

Rio de la Plata är ett författartätt landskap. Argentina och Uruguay har varit födelseplatser för många viktiga författare – Jorge Luis Borges, Ernesto Sábato, Julio Cortázar, Juan Carlos Onetti, Felisberto Hernández, Lautreamont, Laforgue, Ducasse.

Listan kan göras lång och många andra valde att bosätta här när de flydde från krigets Europa, som polacken Witold Gombrowicz. Men få av dem har levt av sin konst. De flesta författare har arbetat som banktjänstemän, jobbat på försäkringskassor, varit bibliotekarier.


Ingen kulturpolitik

Uruguay har länge saknat kulturpolitik. De regeringar som har styrt landet i nästan tvåhundra år har inte prioriterat kulturen och landets bibliotek och teatrar har saknat centrala resurser.

Nu vill vänsteralliansen som har styrt landet de senaste sex åren ändra på detta och ge författare, dansare och teaterskådespelare ett minimum av trygghet och erkännande. Rätt till pension och rätt till sjukskrivning har länge funnits med bland krav som kulturarbetarföreningar ställt till myndigheterna.


Demokratiskt verktyg

Den nya direktören för nationalbiblioteket är en känd författare som tillbringade 13 i fängelse, samt några år i exil i Sverige. Carlos Liscano grundade med några kolleger Casa de los Escritores, en förening som samlar författare och journalister.

Tillsammans med poeten Melba Guariglia, som själv bodde i exil i Mexico, har de arbetat ihärdigt för att få myndigheterna att skriva ned lagar och bestämmelser som kan vara grunden för en ny kulturpolitik. En kulturpolitik som kan användas som demokratiskt verktyg för att fördjupa delaktighet och utbyte, en kulturpolitik som ser landet som en helhet.


Elektronisk alfabetisering

För tre år sedan förverkligade Uruguay som första landet i världen, Nicholas Negropontes och andras dröm. Varje skolbarn, från lågstadiet till gymnasiet, fick en hemdator kopplad till webben och laddad med Linux som operativsystem och program utvecklade i öppen källkod.

Redan nu talar lärare om hur mycket det märks att den nya elektroniska alfabetiseringen har givit barnen och familjer stora fördelar. Men en sådan åtgärd kräver en ny kulturpolitik som bland annat ser till att både analoga böcker och e-böcker finns tillgängliga utan kostnad. Nu planeras inskanning och digital tillgång till nationalbibliotekets hundratusentals böcker och tidskrifter.


Kvinnohistoriska dokument

Så fort som det steget är avklarat ska alla invånare i landet ha tillgång till det digitala arkivet som lagrar landets historiska klenoder. Kvinnohistoriska dokument av stort värde håller på att skannas och ska göras tillgängliga. Uruguay har länge varit ett pionjärland när det gäller kvinnorättigheter som röst och skilsmässa.

Mediateket Idea Vilarino, döpt efter den stora poeten som gick bort 2011, ska vara instrumenten för att driva fram den nya kulturpolitiken som kan ge befolkningen i Uruguay en modern och demokratisk kultur.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: