Patrik Sjöberg.

Nya övergrepp inom friidrotten

2011-11-04 | Ida Ali padlock

SPORT

Ex-förbundskaptenen Ulf Karlsson vittnar om nya sexuella övergrepp inom friidrotten. Patrik Sjöberg är inte förvånad.
– Pedofiler söker sig till ungdomar och inte till ålderdomshem. Idrotten måste ta problemet på allvar, säger han.

Ulf Karlsson berättade i veckan för TV4 Nyheterna Värmland att han blivit ögonvittne till hur tränare med ganska hög medelålder grovhånglat med 12–13-åriga tjejer ute på tävlingar. Han säger också att han inte var stark nog att själv gå fram och säga ifrån.

– Vi upptäcker mer och mer att idrottsrörelsen har en del problem som man gärna inte tar i, särskilt när det gäller ungdomsidrotten. Idrottsledarna är ideella och har jäkligt mycket på sitt ansvar, säger Ulf Karlsson i ett uttalande till TT.

Patrik Sjöberg, som just nu befinner sig i Spanien, säger till Feministiskt Perspektiv att han och Ulf Karlsson har en lång historia av frågor där de inte delat samma uppfattning.

– Men i det här fallet håller jag med honom till hundra procent, säger Sjöberg.

Han betonar dock att han bara har blivit kontaktad av media och inte har hört detta från Karlsson själv. Därför har han inte hela bilden klar.


Efterlyser förändring

Sjöberg säger också efter att han själv levt i "friidrottsbubblan" i många år har han sett saker som inte accepteras i det vanliga samhället men som är helt okej inom friidrottsgemenskapen.

–Det måste till en förändring bland ledare/tränare/aktiva och givetvis måste föräldrar engagera sig mer i idrotten.

I vinter kommer en föreläsningsserie om sexuella övergrepp att arrangeras i Karlstad. Ulf Karlsson är en av dem som tog initiativ till serien. Patrik Sjöberg är inbjuden att berätta om sin bok "Det du inte såg".

Efter att Sjöberg kom ut med sin bok fullständigt rasade det in mejl och kommentarer på hans blogg, där ungdomar berättade om övergrepp inom idrottsrörelsen som de inte vågade tala med någon om.

Får du fortfarande mejl från utsatta som inte vågar berätta?

– Jag får många mejl av olika slag, många vill bara berätta och tacka, andra överväger att gå vidare med sina historier.


Ingen utredning

Lennart Karlberg säger till Aftonbladet att han inte tänker utreda de uppgifter som Ulf Karlsson berättat om.

Anser du att friidrottsförbundet tagit till sig något av debatten rörande rättssäkerheten för barn och ungdomar inom friidrotten?

– De har ett stort ansvar och det kommer de visa när de vågar göra sig av med Lennart Karlberg och hans anhängare i styrelsen, vilket jag tror händer inom en snar framtid. Jag vet att det finns personer inom förbundet/styrelsen som inte delar Karlbergs uppfattning. Men han kör sitt race som envåldshärskare. Min uppfattning är att han gräver sin egen grav, säger Patrik Sjöberg.


Feministiskt Perspektiv har försökt nå Friiidrottsförbundets ordförande Lennart Karlberg och fick svaret:
Föreslår att du tar en kontakt med vår mediaavdelning, Fredrik Trahn!
Med vänlig hälsning Lennart Karlberg

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: