Wiwi-Anne Johansson (V)

"Kvinnors arbetsskador måste tas på större allvar"

2011-11-04 | Charlotte Haider padlock 1

EKONOMI

– Forskningen får inte tillåtas blunda för kvinnors skador längre. Hela arbetsskadeförsäkringen måste ses över. Det behövs en feministisk politik.

Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor Wiwi-Anne Johansson är upprörd över en granskning som visar att kvinnor har mycket svårare än män att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

Enligt Malin Josephson, som varit projektledare för ISF:s granskning Beslut om arbetsskada ur ett jämställdhetsperspektiv – Livränta till följd av sjukdom, ISF Rapport 2011:15, bygger kunskap om sambandet mellan faktorer i arbetet och sjukdom framför allt på studier som gjorts i mansdominerade yrken. Det ger brister i underlaget som ligger till grund för Försäkringskassans beslut i arbetsskadeärenden, hävdar Malin Josephson.


Bortser från individen

Granskningen från ISF visar att yttrande från den försäkringsmedicinska rådgivaren väger tungt för resultatet av ett arbetsskadeärende och Försäkringskassan tar knappast hänsyn till individens enskilda förutsättningar för att klara av belastningar i arbetet.

Det händer att Försäkringskassan grundar sina beslut endast på yrkestitel och sjukdomsdiagnos utan ytterligare utredning av fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljöförhållanden, uppger ISF i sin sammanfattning av granskningen.

Skillnaden mellan andelen beviljade arbetsskadelivräntor till kvinnor och män har inte minskat med de åtgärder som Försäkringskassan har vidtagit, för att skapa lika behandling, fortsätter sammanfattningen.

När lagen om arbetsskadeförsäkringen ändrades år 2002 var det ett mål att rätta till obalansen mellan bedömningen av kvinnors och mäns arbetsskador. Kraven på bevis för sambandet mellan arbetet och skadan sänktes och det betonades att den enskilda ska bedömas utifrån sina personliga förutsättningar för fysisk och psykisk belastning. Ändå visar undersökningen att det fortfarande finns en tydlig könsskillnad i resultaten av bedömningarna. Bara 24 procent av kvinnornas ansökningar beviljades och 39 procent av männens. En orsak är att kvinnor och män har olika yrken men med de olika förutsättningarna borträknade kvarstår ändå fem procents högre chans för män att beviljas livränta, enligt ISF.


Interpellation från V

– På onsdagen lämnade jag in en interpellation till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson om vad regeringen tänker göra. Kvinnors arbetsskador måste räknas som lika allvarliga som de som drabbar män, säger Wiwi-Anne Johansson och fortsätter:

– Men könsskillnaden är inte det enda problemet. Vi ser att det överlag är för svårt att få sin arbetsskada godkänd. Den som har fått skador av ett hårt arbetsliv ska ha rätt till sin ersättning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111104 - Simone Lindsten

Många kvinnor arbetar inom vård och omsorg med arbetsuppgifter som liknar sådana som utförs i hemmet. Förr var det en vanlig orsak till att kvinnors arbetskador inte erkändes/ersattes i samma utsträckning som mäns. Det ansågs svårt att avgöra om skadan uppkommit i hemmet eller på jobbet. - Har vi inte kommit längre?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: