Marie Mulder, analytiker vid Försäkringskassan.

Kvinnor oftare sjukskrivna

2011-11-04 | Christine Ruge Bentzen padlock

EKONOMI

Kvinnor inom industrin och män med arbeten som inte kräver formell utbildning är de två grupper som sjukskriver sig oftast. Överlag är kvinnor oftare sjukskrivna än män, 109 respektive 62 per 1000 anställda, enligt en ny rapport från Försäkringskassan.

Försäkringskassan har gjort en studie av sjukskrivningar och hur de varierar mellan olika yrken och yrkesgrupper. Siffrorna samlades in under 2009 och sjukskrivningarna som ingår i materialet pågick i mer än 14 dagar.

– Förhoppningen är att facket, forskare och läkare har nytta av resultaten för att kunna arbeta förebyggande, säger Marie Mulder som är analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten Sjukskrivningsdiagnoser i olika yrken.

Några generella slutsatser i rapporten är att sjukskrivningarna är högst bland personer med arbeten som inte kräver yrkesutbildning. Bland kvinnor startas mer än dubbelt så många sjukskrivningar av dem som jobbar inom process- och maskinoperatörsarbete än bland kvinnor i lednings- och chefspositioner.


Ryggvärk vanligast

Enligt rapporten är de vanligaste sjukskrivningsdiagnoserna ryggvärk, depressiv episod, anpassningsstörningar och reaktion på svår stress. Bland yrkesgrupper med ryggvärk dominerar serviceyrken och byggnadsarbetare. Präster, psykologer och behandlingsassistenter har flest startade sjukskrivningar för psykiska diagnoser.

Kvinnor inom service,- omsorgs- och försäljningsarbete sjukskrev sig mer än dubbelt så ofta som män i samma yrkesgrupper. Anledning till sjukskrivning skiljer sig också något mellan könen inom gruppen. Kvinnor sjukskrev sig, i storleksordning, 1. på grund av sjukdom i rörelseorgan 2. på grund av psykisk sjukdom 3. på grund av skador. Männen sjukskrev sig oftast på grund av sjukdom i rörelseorganen men lika ofta av psykisk sjukdom som av skador.


Ytliga förklaringar

Vid presskonferensen på torsdagen upplyste Marie Mulder om att rapporten är en så kallad registeranalys. Bara de allra ytligaste förklaringarna till orsaker bakom variationerna i resultaten ges.

Till exempel görs enligt rapporten flest sjukskrivningar med graviditetsrelaterade orsaker främst av kvinnor som arbetar i yrken som kräver kortare högskoleutbildning. Minst sjukskrivningar av samma slag görs av kvinnor som har ett chefs- eller ledningsarbete. "En förklaring till resultaten är åldern bland de anställda i ledningsarbete. Den genomsnittliga åldern är exempelvis 47 år kvinnor i lednings- och chefspositioner, vilket innebär att det är många som lämnat fertil ålder i denna yrkesgrupp".


Ospecificerade kvinnojobb

Under presskonferensen framkom att rapporten har några brister som medför att det blir svårt att göra en uppföljande, jämförande studie om ett par år. Bland annat är kvinnors yrken mindre specificerade än mäns, varje sjukskrivning som är längre än 14 dagar registreras som ett nytt fall, oavsett om det är en person som varit sjuk tidigare under perioden, eller en som tillkommit. Därtill har olika arbeten inom samma yrkesgrupp slagits samman. Skevheterna har Marie Mulder för avsikt att korrigera/utveckla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: