Arbetarkvinnor spelade en stor roll under strejken i Mahalla 2007.

Arbetarkvinnor i Egypten kräver solidaritet

2011-11-04 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Undersökningar visar att kvinnors andel bland arbetarna inom flera olika industrier i Egypten har ökat de senaste åren. I takt med det har även olika former av kränkningar ökat. Egyptiska arbetarkvinnor samlades förra veckan och antog ett uttalande om behovet av strukturella förändringar för att förbättra arbetsvillkoren.

Kvinnors arbete sker ofta utan någon form av garantier eller anställningskontrakt. Dessutom utestängs kvinnor från möjligheter till befordran och kompetensutveckling. Kvinnorna utsätts också för godtyckliga uppsägningar, diskriminering och trakasserier.

Enligt de samlade arbetarkvinnorna bidrar den officiella politiken till att den typen av kränkningar fortgår. Med hänvisning till hur kvinnor trätt fram i landets proteströrelser och gjort anspråk på att få leva i jämlikhet med männen för nu kvinnorna fram en rad krav.

  • att staten följer internationella standard vad gäller arbetsvillkor och inför mekanismer för att övervaka efterlevnaden.
  • att staten säkerställer att alla arbetarkvinnor ska omfattas av lagens beskydd och att särskilda bestämmelser införs för att skydda kvinnor mot de kränkningar de utsätts för på arbetsplatsen.
  • att medierna visar solidaritet med Egyptens arbetarkvinnor genom att lyfta fram frågor som rör kvinnor, särskilt de som tillhör marginaliserade grupper.
  • att medierna riktar blickarna mot de motsägelser som finns mellan nationell lagstiftning och de internationella överenskommelser som Egypten är bundna av.
  • att medierna uppmärksammar de övergrepp kvinnor utsätts för i industrizoner, särskilt de som ligger utanför Kairo.
  • att de politiska partierna medvetet agerar för att inkludera frågor som rör kvinnor och trycker på för att parlamentet ska aktivera internationella överenskommelser om arbetsvillkor.
  • att fackföreningar skapar mekanismer som främjar arbetarkvinnor och ger röst åt deras krav, inklusive de som har tillfälliga anställningar eller saknar anställningskontrakt.
  • att civilsamhället stödjer arbetarkvinnor att kräva och förverkliga sina rättigheter och skapar särskilda övervakningsmekanismer för att bevaka och sprida kunskap om de övergrepp som sker mot kvinnor på arbetsplatserna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: