Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt möter pressen under partistämman.

Moderaternas historieskrivning – skämt eller allvar?

2011-10-28 | Gerda Christenson padlock

KRÖNIKA/INRIKES

På Moderaternas partistämma i förra veckan antogs ett nytt idéprogram, vilket gjorde att stämman blev ovanligt omskriven i medierna. Men medan skämten haglade på Twitter frågade sig andra hur det seriöst är rätt att förhålla sig till Moderaternas förskönande omskrivning av historien.

Den formulering som väckt mest uppståndelse i nya idéprogrammet är den om historien: ”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspekti­vet ständigt närvarande.”

Moderaterna, med det tidigare namnen Högerpartiet, och ännu tidigare Allmänna Valmansförbundet, var tvärtom själva skälet till att demokratiseringen i Sverige dröjde så länge, eftersom högern motsatte sig den allmänna rösträtten. De motsatte sig också – som enda parti i Sverige – sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika.



Tidningsklipp från 1985 där Moderaternas dåvarande partiledare Ulf Adelsohn
förklarar varför högern inte vill delta i sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika.


Moderaternas nya historieskrivning ledde därför snabbt till att hashtaggen #stuffmoderaternadid skapades på Twitter. Där exploderade en kaskad av exempel på allt vad moderaterna sas ha gjort genom historien, som exempelvis:

* 200 f.kr: Reinfeldt inleder arbetet mot minskat utanförskap genom att låta 300 000 fas 3:are börja bygga Kinesiska muren.
* 1066: Anton Abele korsar engelska kanalen och krossar det saxiska motståndet genom att starta en FB-grupp.
* 1955: Moderaten Carl Bildt vägrar ge upp sin sittplats till en vit man och inspirerar på så vis medborgarrättsrörelsen.


Sofia Arkelsten virrade till det

Skämten om Moderaternas egenartade historiebeskrivning blev än värre efter att partisekreterare Sofia Arkelsten i en intervju i Dagens Nyheter i måndags påstått att ”Vi var med och genomförde fri och lika rösträtt”.

Dagens Nyheters tidigare medarbetare, författaren Barbro Hedvall, som just utkommit med boken Vår rättmätiga plats om kvinnors kamp för rösträtt, uttalade i DN att det var genant att höra, eftersom det är ”ren och skär historieförfalskning”.

– Hela rösträttskampen fanns just för att högern var emot. Utan dem hade det inte varit någon rösträttsrörelse, sade hon till DN.

Förutom att det är en historieförfalskning, är Moderaternas beskrivning med andra ord ett totalt bortsuddande av feministernas långa kamp för rösträtt under slutet av 1800- och början av 1900-talen.



Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelstens historiekunskaper har
ifrågasatts i veckan.

Foto: Pressbild

Sofia Arkelsten tog senare tillbaka sitt uttalande. Ytterligare någon dag senare sa Fredrik Reinfeldt att eftersom reaktionerna på idéprogrammets skrivning var så starka, skulle moderaterna överväga att skriva om den delen.


Sanningen riskerar att försvinna

Men medan skämten haglade på Twitter fanns det flera som tyckte att Moderaternas tveksamma omskrivningar av historien borde tas på större allvar. Dit hör Oivvio Polite, som på sin blogg publicerat det gamla tidningsklippet här ovanför, och Martin Aagård, som på Aftonbladets kultursida frågade sig om inte Moderaterna borde be om ursäkt för sitt ställningstagande under apartheidtiden. Han skrev att läsningen av idéprogrammet ”ger en känsla av att bo i Nordkorea”.

”Moderaternas skamlösa historieförfalskning hånas nu på Twitter under hashtaggen #stuffmoderaternadid. Ett lagom folkligt och roligt skämt. Men är det där den sanna historieskrivningen ska finnas? I en hashtagg på Twitter?”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: