Det börjar kännas som det vilar någon slags förbannelse över mig, säger Jossan till Feministiskt Perspektiv.

Josefine Öqvist avstängd – missar två matcher

2011-10-28 | Alva Nilsson padlock

SPORT

I tisdags kom SVT sport med beskedet som fick damfotbollsfantasterna att sätta lunchkaffet i halsen. Josefine Öqvist kommer att missa de två första matcherna under OS i London 2012.

På grund av det röda kortet Josefine Öqvist drog på sig under bronsmatchen i VM tidigare i år kommer en av det svenska lagets nyckelspelare tvingas följa matcherna från sidan.

Feministiskt Perspektiv ringde upp både huvudpersonen själv men också förbundskaptenen Thomas Dennerby för att höra hur Jossans avstängning påverkar landslaget.

Beskedet om avstängningen nådde Josefine Öqvist redan för någon månad sedan och hon skrattar och kallar ”oss media” för dåliga när det visar sig att vi först nu snappat upp detta.

– Jag förstår det röda kortet men tycker att två matcher är lite hårt med tanke på hur situationen såg ut, säger Jossan och syftar till att fransyskan Sonia Bompastor startar händelseförloppet genom att sparka Öqvist. Men Bompastor straffas inte för tilltaget.

– Hade hon fått gult i matchen så hade hon kunnat straffas, om jag fattat rätt. Men nu får hon inte det och då tycker jag att man borde kunna ifrågasätta om domaren är dålig och utreda det i efterhand. Nu känns det väldigt orättvist, säger Jossan och tillägger sedan:

– Nej, usch. Jag blir arg bara jag snackar om det…


Inte överraskad

Det är inte första gången Jossan missar ett mästerskap. Skador har varit hennes ständiga följeslagare genom karriären.

– Jag hade sett fram emot OS, för att det känns så himla bra nu. Jag har varit i bra form och sluppit skador. Det börjar kännas som det vilar någon slags förbannelse över mig.

Förbundskaptenen Thomas Dennerby är inte överraskad över att Öqvist stängs av och känner sig ändå nöjd med att hon inte, likt det engelska herrlandslagets Wayne Rooney, som stängts av under ett helt gruppspel.

– Vi klurade ut det så fort segeryran efter bronsmatchen lagt sig att hon skulle stängas av. Frågan för oss var hur många matcher det skulle bli. Det blev ingen Rooney i alla fall säger Dennerby, som inte verkar allt för nedtagen av beskedet att anfallsstjärnan missar de inledande matcherna i under Thomas Dennerbys sista mästerskap som förbundskapten.


Olyckligt läge

När VM startade var Josefine Öqvist förpassad till bänken men ju längre mästerskapet i Tyskland pågick desto mer given och viktigt blev 28-åringen från Uppsala. När VM sumerades räknades Jossan som en av de viktigaste spelarna bakom VM-succén.

Thomas Dennerby tycker att straffet är rimligt men att det kommer i ett olyckligt skede.

– Tänker man mänskligt är det synd om Jossan. Det här händer i stridens hetta utan en tanke på OS som ligger 13 månader senare. Det är skillnad mot Rooney som får sin avstängning i mästerskapet som de kvalar till. Men med Josefine drabbar det snett. Det kommer i helt annat mästerskap, 13 månader efter händelsen, berättar Dennerby och filosoferar sedan runt OS-truppen.

Till OS får endast 18 spelare ingå i truppen, det går att jämföras med 23 spelare som får åka med till VM och EM. Under ett OS är det dock tillåtet att byta spelare under turneringens gång och därför åker flera spelare med till London som reserver.

– Vi får göra byten under turneringen, därför kan vi ha med 3-4 spelare extra. Det finns en möjlighet att byta spelare, men det gäller inte i Jossans fall då man bara får byta spelare vid skada, säger Dennerby.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: