Alliansregeringen och socialminister Göran Hägglund (KD) sätter ökad valfrihet som mål för föräldraförsäkringen, medan Wiwi-Anne Johansson (V) vill se jämställdhet som mål.

Föräldraförsäkringens mål debatterades i riksdagen

2011-10-28 | Gerda Christenson padlock 2

INRIKES

För två veckor sedan avslöjade Feministiskt Perspektiv att alliansregeringen i direktiven till Försäkringskassan tagit bort målet att mammor och pappor ska dela föräldrapenningen jämställt. I fredags togs frågan upp i en interpellationsdebatt i riksdagen.

FAKTA/
Försäkringskassans mål

Alliansregeringens nuvarande mål till Försäkringskassan lyder: ”Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapennings- dagarna mellan sig.”


Läs mer om föräldraförsäkringen:

2011-10-14 Alliansen smygavskaffade mål om delad föräldraledighet

2011-10-21 Synen på pappa varierar i kampanjer för pappaledighet

Det var Wiwi-Anne Johansson (V) som hade ställt en fråga till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, om bakgrunden till att alliansregeringen valt att ta bort formuleringen om att målet för föräldraförsäkringen är ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Men svaret kom istället från socialminister Göran Hägglund (KD), som ansvarar för direktiven till Försäkringskassan.

Göran Hägglund konstaterade inledningsvis att målet med föräldraförsäkringen har ändrats. Han betonade att alliansregeringen anser att god information och ökad valfrihet är viktigast för barnfamiljerna.

– Föräldrarna är också de som känner sina barn bäst, och det offentligas roll när det gäller föräldraförsäkringen ska vara att stödja och informera föräldrarna i deras egna val. Regeringen sätter tilltro till att föräldrarna själva kan bestämma hur de ska fördela föräldrapenningdagarna mellan sig. Det ska emellertid självklart finnas förutsättningar för både män och kvinnor att ta ett aktivt och jämställt ansvar för föräldraskapet, utan att för den skull frånta familjerna sitt självbestämmande, tillade Göran Hägglund.

– Målet för Försäkringskassan är ett sätt att förverkliga regeringens övergripande mål med familjepolitiken, det vill säga att den ekonomiska familjepolitiken ska bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard samt ökad valfrihet och stärkt makt över den egna livssituationen för alla barnfamiljer.


Motsägelsefull politik

Wiwi-Anne Johansson svarade att regeringen agerar motsägelsefullt i frågan om jämställdhet.

– Å ena sidan har ni skapat en jämställdhetsbonus som folk inte verkar begripa och därför inte bryr sig om. Å andra sidan har ni infört ett vårdnadsbidrag som är helt kontraproduktivt när det gäller jämställdheten. Vi vet vilka som tar ut vårdnadsbidraget, nämligen till 90 procent kvinnor – och till övervägande del kvinnor som inte är etablerade på arbetsmarknaden.

– Varför kan ni inte ha jämställdheten som mål, om regeringen vill ha ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen? Det gick tidigare. Det fanns riktlinjer till Försäkringskassan. De utvärderades. Har målen nåtts?



– Det låter alltid så bra att man sitter hemma vid köksbordet och bestämmer. Men
när man sitter hemma vid köksbordet görs det också med verkligheten runt omkring
sig, sa Wiwi-Anne Johansson (V) i interpellationsdebatten.

Foto: Pressbild

Annan grundsyn – eller metodfråga?

Göran Hägglund konstaterade att regeringen har en annan grundsyn, och att konflikten i synsätt mellan alliansregeringen och Vänsterpartiet är omöjlig att lösa.

– Människor är olika. Behoven är olika. Därmed vill man göra på lite olika sätt. Vi tror inte att det blir bra om alla föses in i en och samma mall. Det är bättre att skapa flexibla regler som ger stöd till alla oavsett vilket val man gör, sa Göran Hägglund.

Samtidigt som han betonande skillnaden i grundsyn, argumenterade Göran Hägglund också för att åsiktsskillnaden egentligen bara gällde metoderna för att uppnå det gemensamma målet jämställdhet. Men han återkom gång på gång till att föräldrar själva ska avgöra.

– Skiljelinjen mellan mig och Wiwi-Anne Johansson tror jag inte går i synen på om det är bra om männen tar ut mer, om det är bra för männen, bra för kvinnor, bra för barnen. Jag tror att vi tycker lika där.

– Men jag tror att skiljelinjen går just här: Vilka medel ska vi som politiker tillåta oss att använda när det gäller att nå det här? Wiwi-Anne Johansson säger att vi har ett bestämt mål, och därför ska vi styra mot det målet på detta sätt för att människor ska hamna i ett visst beteende. Men jag säger att politikens roll är att skapa goda förutsättningar för människor att göra de val som passar dem själva, den egna familjen, på allra bästa sätt.


Att styra över människors liv

Wiwi-Anne Johansson svarade att en skillnad kanske är att Göran Hägglund säger att det är bra ”om” män tar ut mer av föräldrapenningen.
Hon ifrågasatte också det Hägglund sa om alliansregeringens ovilja att ”lägga sig i” människors liv och val i frågan om jämställt föräldraskap.

– I motsats till vad Göran Hägglund sade nyss styr man ju över människors liv och val när man gör det mycket svårare att gå med i a-kassan, när man gör det mycket dyrare att vara med i a-kassan och när man sänker ersättningen från a-kassan. Och man styr förstås över människors liv när man gör sådana saker som att utförsäkra folk och bestämma hur länge en människa får vara sjuk. Varför denna blygsamhet just när det gäller föräldraförsäkringen?

Göran Hägglund avslutade diskussionen med att än en gång betona att alliansregeringen har en annan syn på föräldraförsäkringen. Han jämförde synen på uttaget av föräldrapenningen med synen på vad människor äter. Eftersom mat hör till det som alla tycker att människor ska få bestämma själva, är politikerna överens om att inte lägga sig i det. ”Vi beslutar inte på politisk väg om en matsedel”, förklarade han.

– Någonstans i vårt politiska tänkande – oavsett vilket parti, vilken filosofi eller vilken ideologi vi bekänner oss till – går det en gräns för vad politiken ska göra, vare sig vi är vänsterpartister eller kristdemokrater.

Vad Wiwi-Anne Johansson tyckte om att jämföra följderna av ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen med enskildas beslut om middagsmat framkom inte. Med Göran Hägglunds jämförelse med mat var debatten slut.



– Det har skett förändringar i formuleringen av regeringens mål som lämnats till Försäkringskassan. Det har tidigare funnits klart uttryckt vad målet har varit för försäkringskassans arbete, nämligen att öka och, precis som Wiwi-Anne Johansson
säger, försöka styra föräldrars val. Vi har en annan grundsyn, sa socialminister
Göran Hägglund (KD).

Foto: Pressbild

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111101 - Rebecca Martinius

Göran Hägglunds jämförelse mellan föräldraförsäkring och middagsmat är något av det mest korkade jag läst på länge...


20111102 - Catharina Alpkvist

KDs familjepolitik är gammaldags, gubbig och kontraproduktiv. Att hela regeringen står bakom denna upphör aldrig att förvåna. Att rösta på Folkpartiet innebär således att man därmed lägger en röst för ett samhälle där far ror och mor är rar också imorgon! KD - flyg och far ut ur riksdagen!!!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: