Under allt för lång tid har kvinnors roll i det internationella säkerhetsarbetet fått stå tillbaka till förmån för en säkerhetspolitik utan tydligt genusperspektiv som gjort gällande att man med militära medel kan skapa fred. Vi kan därför med glädje konstatera att den norska Nobelkommittén i år äntligen valde att ge det prestigefulla fredspriset till tre verkliga fredskämpar, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karmans.
Nobelkommitténs motivering tar avstamp i FN:s säkerhetsråds-resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet som redan år 2000 slog fast att kvinnor måste delta i det internationella arbetet för fred och säkerhet, att förebyggande arbete är det enda sättet att nå en säker värld och att genusrelaterat våld i krig och konflikter är ett direkt hot mot internationell fred och säkerhet. Resolutionen var ett resultat av civila samhällets organisationers, däribland IKFF:s, arbete.
Med världens ögon riktade mot kvinnors aktörskap finns nu en fantastisk chans att verkligen styra om den säkerhetspolitiska agendan. I nästa vecka hålls en öppen debatt i FN:s säkerhetsråd om just resolution 1325, samtidigt som FN:s nedrustningsvecka pågår i andra rum inom FN. Det är kritiskt att diplomater och politiker gör kopplingen mellan dessa fora. Frågor om vapen och nedrustning löses inte utan att den bredare agendan om kvinnor, fred och säkerhet inkluderas.
Varje dag utsätts kvinnor och män för brutala vapenrelaterade övergrepp. De vapen som dödar och skadar mest är ofta lätta vapen, exempelvis gevär och pistoler. Dessa vapen har en oproportionerlig inverkan på kvinnors liv. Lätta vapen används för att döda och hota kvinnor, samt för att underlätta våldtäkter eller hindra kvinnor från att undkomma våldsamma förhållanden. Det är nu viktigt att inte FN-samtalen om 1325 och nedrustning sker utan någon som helst koppling till varandra, utan att man istället inkorporerar de lärdomar och erfarenheter man har från dessa områden i båda debatter och samtal, så att strategier och mål inte missas eller rent av motverkar varandra.
Kvinnors outtröttliga kamp för en fredlig värld där människors, snarare än staters, säkerhet står i fokus har genom historien osynliggjorts, och görs så fortfarande. Kvinnor kämpar ofta utanför de formella strukturerna med knappa medel. Men nu har äntligen dessa fredskämpar fått världens uppmärksamhet och Nobelkommitténs stöd. Låt det bli en sporre att fortsätta arbetet och inte en ursäkt att tycka att man gjort tillräckligt och låta frågorna falla i glömska.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST