– Det har blivit vissa övertolkningar att Fas 3 ska avskaffas. Så är det tyvärr inte.” säger Josefin Brink (V).

Nej till jämställdhetsdelegation "bryter inte diskrimineringen"

2011-10-14 | Karin Råghall padlock 1

EKONOMI

Regeringen tillsätter en delegation för ökad jämställdhet i arbetslivet. Men oppositionspolitiker vill hellre se konkreta åtgärder än en ny utredning.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) anser att det är orimligt att arbetsmarknaden fortfarande är könssegregerad år 2011. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) tycker att det är viktigt att lönegapet mellan kvinnor och män minskar. Regeringen tillsätter därför en delegationen som ska utreda mäns och kvinnors villkor och föreslå insatser som minskar lönegapet och främjar jämställdheten i arbetslivet.

Initiativet applåderas dock inte av alla.

– Ännu en inventering av problemen är knappast vad som krävs för att bryta könsdiskrimineringen i arbetslivet. Vi vet ganska väl vari problemen ligger; den ojämna fördelningen av ansvaret för barn och hushållsarbete, deltider och otrygga anställningar och skev värdering av arbete i sektorer dominerade av kvinnor respektive män. Hade regeringen verkligen velat göra något åt de här problemen hade det bara varit att sätta igång med reformer. Det här känns mest som ett sätt för regeringen att verka handlingskraftig utan att behöva göra något, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

En liknande slutsats drar Lena Sommestad, S-kvinnors ordförande, som menar att alliansens jobbpolitik går på tvärs mot jämställdhetsmålen.

– Det är bra att regeringen nu gör någonting överhuvudtaget för att lyfta frågan om jämställdhet i arbetslivet. Samtidigt är det svårt att se delegationen som något annat än ett försök att skyla över de försämringar och den brist på effektiva åtgärder som utmärker regeringens jämställdhetspolitik, i synnerhet på arbetsmarknaden. Lönegapet ökar mellan kvinnor och män. Deltidsarbetet består. Allt fler kvinnor jobbar på obekväm arbetstid, och kvinnors hälsa försämras, säger Lena Sommestad.

Hon menar att regeringen har gjort det till en vana att skapa delegationer, som producerar mer konferenser än konkret politik.

– Uppdraget ska inte slutredovisas förrän hösten 2014. Jag skulle själv vilja se många politiska initiativ för att stärka jämställdheten i Sverige innan dess.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111017 - Simone Lindsten

Se till (genom mer effektiv tillsyn!) att arbetsgivare och fack arbetar mera aktivt för att leva upp till diskrimineringslagens krav att alla arbetstagare ska kunna förena arbete och familj. Anpassa livet till arbetet i stället för tvärtom!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: