Terrafems ordförande Dilan Ahmad i Stockholms "Slutwalk" 2011.

Avskaffa tvåårsregeln!

2011-10-10 | Bernardita Nuñez , Maianne Broddesson padlock

OPINION

Gör det möjligt för kvinnor som kommer till Sverige för att leva med en man, som utsätter henne för våld, att lämna honom och ändå få stanna i Sverige. Tvång, våld och utvisning drabbar dessa kvinnor, skriver Bernardita Nuñez och Marianne Broddesson från kvinnojouren Terrafem, som håller konferens på temat i morgon, tisdag, i Göteborg.

Bernardita Nuñez är verksamhetsledare och

Marianne Broddesson är styrelseledamot på kvinnojouren Terrafem

I mer än 30 år har såväl myndigheter som frivilliga organisationer rapporterat om den svåra problematik som en särskild grupp kvinnor befinner sig i – utländska kvinnor som kommer till Sverige på anknytning till en man som utövar våld mot dem.

Redan 1983 skrev regeringen en proposition som gick ut på att underlätta för våldsutsatta kvinnor med tillfälligt uppehållstillstånd att få stanna i Sverige.


Slag i luften

1995 kom Kvinnovåldskommissionens betänkande Kvinnofrid. I den konstaterade utredaren att den nuvarande rättstillämpningen med så kallad uppskjuten invandringsprövning (tvåårsregeln) är oacceptabel för kvinnor av utländsk härkomst som utsätts för våld av sin man och föreslog att frågan om hur dessa kvinnor ”ska kunna tillförsäkras rätten att få stanna i landet utreds i särskild ordning”.

1997 kom ett betänkande om uppehållstillstånd på grund av anknytning (SOU 1997:152) och i den föreslogs en ändring av utlänningslagen som gick ut på att kvinnor med tillfälligt uppehållstillstånd som utsätts för våld eller allvarlig kränkning av den man hon har kommit till Sverige för att leva med ska få permanent uppehållstillstånd trots att förhållandet tar slut innan två år har gått. Lagändringen började gälla i juli 2000.

Men dessa lagändringar har blivit ett slag i luften eftersom kraven som ställs är omöjliga för kvinnorna att leva upp till. I praktiken har de att välja mellan att stanna hos mannen och leva under våld eller att bli utvisade.


Regeringen duckar

Dessa kvinnors situation är utredd. Deras erfarenheter och deras lidande är väl kända. Kvinnojouren Terrafem möter dagligen dessa kvinnor som är här på anknytning till män som utsätter dem för våld.

Nu tillsätter regeringen ännu en utredning, Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning, som ska presenteras i april nästa år. I direktiven står ingenting om att utreda effekterna av tvåårsregeln eller om lagändringen från år 2000, till exempel hur många kvinnor som har fått stanna med stöd av den nya paragrafen.

Den frågan berör flera ministrar, framför allt justitieminister Beatrice Ask och migrationsminister Tobias Billström. Båda håller sig undan. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni försöker utreda frågan ur ett jämställdhetsperspektiv men hennes utrymme är begränsat. Hur fungerar samarbetet på regeringsnivå? Är inte bekämpning av våld mot kvinnor en fråga som rör alla ministrar?

Erfarenheter visar att tvåårsregeln inte fyller sin funktion. Däremot har Terrafem otaliga vittnesmål om vilka svåra konsekvenser den uppskjutna invandringsprövningen får för många kvinnor.

Därför kräver Terrafem att tvåårsregeln avskaffas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: