– Vi vill utmana den gängse bilden av den jämställda pappan som svensk och tillhörande medelklassen, säger Sara Dahlin från det feministiska föräldranätverket FOFF.

Projekt för jämnare uttag av föräldradagar

2011-10-07 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Forum för Feministiska Föräldrar i Stockholm har beviljats bidrag av Ungdomsstyrelsen för att sammanställa och sprida kunskap om föräldrars strategier för ett jämnare uttag av föräldraledighet. Vi ställde tre frågor till projektledare Sara Dahlin.

FAKTA/FOFF: Forum för feministiska föräldrar(FOFF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Vår målsättning är att diskutera föräldraskap utifrån ett feministiskt perspektiv, att verka för ett mer jämställt samhälle utifrån en feministisk grundsyn, samt att sprida information och skapa debatt kring dessa frågor. Läs mer på FOFFS hemsida.

Projektet Jämställ nu! ska genomföra intervjuer med föräldrar och barn, ta fram ett informationsmaterial, samt utveckla en webbsida för intressenter i Sverige och övriga EU-länder. Projektet är ett resultat av samverkan mellan FOFF, Män för jämställdhet och Sveriges Kvinnolobby.

Projektet väntas pågå ett år och avslutas med en internationell konferens sommaren 2012.

Ni har just beviljats stöd från Ungdomsstyrelsen. För vad?

– Vi ska under ett år samla in kunskap om praktiska lösningar kring delad föräldraledighet och sprida resultatet både nationellt och internationellt. När det gäller spridning av resultatet i Sverige så har Umeå Kommun redan beslutat att dela ut informationen till alla anställda som är nyblivna föräldrar. Vår förhoppning är att fler kommuner följer efter. Syftet med projektet är att lyfta fram normbrytande exempel på hur föräldrar löser sin föräldraledighet.

Varför är det viktigt?

– Vi har en ambition att lyfta fram perspektiv som ofta marginaliseras i debatten. Att gå bortom heteronormen och kärnfamiljen. Vi vill också flytta fram positionerna för pappor och utmana den gängse bilden av den jämställda pappan som svensk och tillhörande medelklassen. Framför allt är det viktigt för att bredda bilden av den svenska jämställdheten så att den inte blir exkluderande.

Projektet är ett samarbete mellan bland andra FOFF, Män för jämställdhet och Sveriges Kvinnolobby - hur kommer det att visa sig?

– På olika sätt. Vi är är övertygade om att genomslagskraften i det vi gör blir större om vi samarbetar kring jämställdhetspolitiskt viktiga frågor. Foff är projektägare och det är vår organisation som står för projektets genomförande. Sedan representerar våra organisationer PLENT Sverige och då kändes det naturligt att samverka. Bland annat kommer vi att anordna den internationella konferensen ihop. Vi upptäckte rätt snabbt att vi hade en gemensam agenda, men olika styrkor inom organisationerna. Det handlar exempelvis om att Foff har den teoretiska kunskapen och erfarenheten, vi är vana att verka på nätet, men vi har också en etablerad kontakt andra feministiska organisationer som driver föräldrafrågor. SKL och MFJ har något så konkret som fysiska lokaler och därtill lång erfarenhet av internationellt lobbyingarbete. Vi hoppas på synergieffekter, att om vi förenar våra visioner och styrkor till något gemensamt, konkret når vi ut till fler än vad vi skulle gjort om vi suttit på varsin kammare. Förhoppningen är ju att det ska leda till förändring och förbättring. Och i slutändan till att mäns uttag av föräldrapenning ökar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: