Fotomontage av FemPers.

Abortmotståndarna i KD garderar sig

2011-10-07 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Turerna kring Marcus Birros utspel om att bli KD-ledare har valsat runt i medierna. Men fokus har varit på Birros personliga tillkortakommanden, få har frågat sig vem som givit Birro idén.

Det gick snabbt för Marcus Birro i måndags. Till frukost rapporterade medierna att han ställde upp som kandidat till partiledarposten i Kristdemokraterna. Till lunch hade han dragit tillbaka sin kandidatur – för att TV4 förklarat att hans jobb som programledare för Kvällsöppet inte var förenligt med partiledarskap. Och till middag hade TV4 sagt upp honom i alla fall.

Av Birros egna uttalanden framkom att hans planer på partiledarskap hade tillkommit under ett antal möten med KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson. Oscarsson är en av de mest drivande bland abortmotståndarna i KD, han har en bakgrund i Livets Ord och han var den som tog initiativ till bildandet av organisationen Ja till Livet!.


Abortmotståndarna vill gardera sig

Det är Mats Odell som är abortmotståndarnas officiella kandidat. Men Odell är en äldre herre, känd som starkt konservativ kristen traditionalist, och som dessutom har en bakgrund av ett antal politiska tveksamheter. Risken finns ju att någon minns när Mats Odell var minister med ansvar för AP-fonderna, och samtidigt sålde sitt eget privata vårdbolag till riskkapitalfonden Valdeo, som till stor del finansierades av två AP-fonder – som Odell som minister ansvarade för. Vinsten blev 72 miljoner till Odell med familj. Betydligt sämre som affärsman har Mats Odell varit när han jobbat med utförsäljningen av flera statliga bolag.

Marcus Birro är relativt ung och populär i medierna, och kan framstå som någon som kan dra nytt folk till partiet – eller i alla fall skapa uppmärksamhet i media.


Allt är möjligt

I SVT Debatt i torsdags öppnade Mats Odell för att Marcus Birro nu skulle kunna hjälpa Odell i arbetet i partiet – kanske som vice partiledare istället?

Samma dag gick Kristdemokratiska Ungdomsförbundets ordförande Aron Modig ut till stöd för Mats Odell, i en debattartikel där han samtidigt berättade att KDU bland annat också nominerat Ebba Busch, den unga kommunpolitikern i Uppsala, även hon med bakgrund i Livets Ord.

Men, med tanke på att majoriteten på partistämman omvalde Göran Hägglund så sent som i juni i år, är det mycket möjligt att abortmotståndarna kommer visa sig ha haft en övertro på sitt inflytande.




Mats Odell skulle knappast säga nej till att få omges av lika konservativa Aron Modig
till vänster och Ebba Busch till höger.

Foto: Carl E. Ericsson, Pressbild respektive Dan Pettersson

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: