Ulla Lindqvist, vice ordförande i LO.

Världsdag för schysta villkor

2011-09-30 | FemPers padlock

EKONOMI

FAKTA/Världsdagen för schysta arbetsvillkor

Mer information finns på World Day for Decent Works hemsida.

Fredag den 7 oktober är Världsdagen för schysta villkor. I år är det fjärde gången som fackliga organisationer runt om i världen ordnar demonstrationer, uppvaktningar, seminarier och andra aktiviteter för schysta arbetsvillkor.

I kravet på schysta arbetsvillkor ingår villkoren för anställningsformer, sociala förmåner och lagstadgade rättigheter, löner, arbetsmiljö, arbetsskador och sjukdom. Bakom dagen står Världsfacket (IFS), Europafacket (EFS) och det globala branchfacket som LO-förbunden är med i.

I Sverige ordnar LO seminariet Otrygga anställningar i fokus i LO-borgen i Stockholm. Seminariet kommer också att webbsändas från kl. 10:00.

Just otrygga anställningsvillkor blir allt vanligare i Sverige. Sämst villkor har kvinnor, särskilt unga och/eller invandrade.

– Nya former av anställningar som visstidsanställda, daglöneanställda, timanställda och säsonganställda har alla det gemensamt att de inte ger samma trygghet vad gäller rättigheter och arbetsvillkor. Särskilt drabbas unga, kvinnor och migrerande arbetskraft av sämre skydd mot diskriminering, dålig arbetsmiljö och exploatering, säger LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist i inbjudan till seminariet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: