Agneta Sandell och Ann-Charlotte Granqvist kommer att ansvara fördet nya projektet Fenix Rehab.

Rehabilitering med genusperspektiv på Fenix

2011-09-30 | Ida Ali padlock

INRIKES

I veckan meddelade Ungdomsstyrelsen att Fenix Rehab har beviljats stöd för att utveckla en ny metod med fokus på genus och utmattade kvinnors möjlighet att kunna komma tillbaka till arbetslivet.

Ungdomsstyrelsen har beslutat att ge stöd till Fenix Rehab för att utveckla en genusbaserad metod med syfte att kunna erbjuda kvinnor med utmattningssyndrom en möjlighet att komma tillbaka till arbetsliv och en egen försörjning.

– Vi har sett ett behov hos kvinnor med utmattningssyndrom som kommit till Fenix för praktik, arbetsträning eller volontärjobb, att gå i en strukturerad arbetslivsinriktad rehabilitering. Detta väckte tankar om hur vi på bästa sätt skulle kunna synliggöra kvinnors roll i samhället och förbättra deras hälsa. Även våra egna erfarenheter av utmattningssyndrom, både privat och professionellt, har bidragit till vårt intresse att starta och driva denna projektidé, säger Agneta Sandell som tillsammans med Ann-Charlotte Granqvist kommer att fungera som projektledare för Fenix Rehab.

Exakt vad har ni beviljats stöd för?

– Fenix Rehab. är en arbetslivsinriktad rehabilitering med genusperspektiv, som bygger på KASAM(känsla av sammanhang) och hjälp till självhjälp, berättar Agneta Sandell vidare.

Fenix Rehab är bland annat ett samarbete mellan Fenix Söder, studieförbundet Bilda och tidningen Feministiskt Perspektiv.

– Vi kommer bland annat att arbeta med Bildas handledningsmaterial för grupper. Pedagogiken hänger nära ihop med KASAM-begreppet, berättar Agneta Sandell vidare.

– Vi kommer att också att samarbeta med tidningen Feministiskt Perspektiv genom föreläsningar om jämställdhet, seminarier och temanummer i tidningen där genusperspektivet relaterat till utmattningssyndrom belyses.

– Vi hoppas bidra genom journalistiskt arbete som rör de höga sjuktalen bland kvinnor, deras situation på arbetsmarknaden men också hur kvinnor bemötts inom vård och omsorg, säger Anna-Klara Bratt, chefredaktör för Feministiskt Perspektiv.

– Det här är ett mycket angeläget bevakningsområde för oss.

Projektet Fenix Rehab bygger på Fenix grundsyn om självhjälp.

– Det Fenix Söder kan erbjuda är att med sin kunskap om självhjälp påverka och utmana på ett nytt sätt tillsammans med studieförbundet Bilda, tidningen Feministiskt Perspektiv och Fenix självhjälpstanke.

Projektet kommer att starta under redan under hösten och pågå under ett år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: