De glada minerna hos SNS före detta forskningschef Laura Hartman respektive snart före detta VD Anders Vredin är från tidigare tillfällen.

Fortsatt turbulens hos SNS

2011-09-30 | Gerda Christenson padlock

EKONOMI

Tvisten vid Studieförbundet Näringsliv och Samhälle om forskningens frihet fortsätter. Offentliga protester har kommit från både SNS Förtroenderåd och Vetenskapliga råd. VD Anders Vredin tvingas sluta.
Nu kämpar SNS styrelse för att få tyst på den offentliga debatten, och styra över diskussionerna till att fortsätta internt.

LÄNKAR/SNS-konflikten

SNS:s rapport Konkurrensens konsekvenser. Vad händer med svensk välfärd? når du genom att klicka på namnet.

Feministiskt Perspektivs tidigare artikel om SNS-konflikten finns HÄR.

Läs även Anna-Lisa Sangregorios krönika Att svära i marknadskyrkan.

Allt började med rapporten Konkurrensens konsekvenser. Vad händer med svensk välfärd?, som redovisade undersökningar av de senaste 20 årens privatiseringarna inom vård och omsorg. Svenskt näringsliv upprördes över rapportens slutsatser, vilket gav SNS ledning kalla fötter, och VD Anders Vredin satte munkavle på forskningschefen Laura Hartman. Varpå hon bytte jobb med omedelbar verkan, och SNS rådgivare i forskningsfrågor Olof Petersson slutade i protest. (Se artikel i förra numret av Feministiskt Perspektiv.)

Eftersom SNS bestämmer över vad forskarna ska forska om, är trovärdighet för SNS helt beroende av att de respekterar den fria forskningens resultat. Den trovärdigheten var därmed borta.


Turbulensen fortsätter

I slutet av förra veckan började SNS VD Anders Vredin förstå vad han ställt till med. Han skrev en offentlig ursäkt – på Newsmill. Men det var knappast något som räckte för att återupprätta SNS förlorade trovärdighet.

Istället skrev sju ledamöter av SNS Förtroenderåd – Sverker Sörlin, Lars Calmfors, Per Krusell, Torsten Persson, Per Strömberg, Jonas Vlachos och Daniel Waldenström – i en debattartikel i Dagens Nyheter att de inte var förvånade att rapporten väckt reaktioner, men att de var förvånande över att ”Svenskt Näringsliv på central nivå så ihärdigt svartmålade rapporten och dess redaktör”.

Men framför allt gick de till hård kritik mot Anders Vredin och SNS styrelse.
”Men mest häpnadsväckande är att SNS som organisation inte stått upp till forskarnas försvar och framför allt att man inte låtit en enskild forskare fritt försvara sig. Denna rapport är ju, precis som all annan forskning, öppen för saklig kritik och diskussion.”
... ”Organisationen har fallit undan för påtryckningar från näringslivet i stället för att stå upp för den akademiska friheten”
... ”Vi kan inte med våra namn bekräfta ett förtroende för en organisation som anser det vara i sin ordning att belägga forskare med munkavle.”

De krävde en översyn över beslutsgången i SNS och att styrelsen måste agera starkt för ”ett nytt restaurerat SNS”.


Vetenskapliga rådet uttalade sig

Samma dag skrev SNS Vetenskapliga råd – professorerna Clas Bergström, Li Bennich-Björkman, Harry FlamLars Hultkrantz, Eva Mörk, Lennart Schön och Michael Thålin ett uttalande om det som hänt.

De konstaterade: ”Det sätt på vilket SNS ledning har hanterat kritiken mot boken 'Konkurrensens konsekvenser' har allvarligt skadat förtroendet för SNS. För att det ska repareras krävs att SNS styrelse och ledning i ett uttalande otvetydigt
(a) ställer sig bakom forskningens och forskarnas fulla frihet,
(b) beklagar de fel som ledningen begått i denna fråga, och
(c) åtar sig att snarast utarbeta och offentliggöra en tydlig och klar policy för att liknande fel inte ska upprepas
.”


Anders Vredin fick gå

I måndags kom styrelsen uttalande: ”SNS styrelse och Anders Vredin har gemensamt kommit överens om att han lämnar verksamheten, men kvarstår som VD till dess att en ersättare har kommit på plats. Rekryteringsprocessen inleds omedelbart.”

Men istället för att sedan redogöra för vad som egentligen hänt valde styrelsen att endast beklaga det och konstatera att de ska sammankalla Förtroenderådet och diskutera hur man kan gå vidare.

Frågan är om styrelsen försök att tysta den offentliga debatten kommer att lyckas, eller om den linjen snarare leder till att de får ännu svårare att återupprätta SNS förlorade trovärdighet. Klart verkar dock att ursprunget till turbulensen under tiden riskerar att försvinna in i glömskan: att näringsliv och borgerliga politiker som fortsätter att föreslå privatiseringar inom området inte stod ut med de egentligen ganska försiktiga slutsatser som forskningsrapporten drog, det vill säga att det är dumt att besluta om fortsatta privatiseringar av vård och omsorg, när de inte lett till några förbättringar.




Forskningsresultatet var inte vad näringslivet önskat.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: