Ramallah september 2011, i väntan på president Mahmoud Abbas tal i FN.

Får palestinierna sin vår?

2011-09-30 | Bella Frank padlock

UTRIKES

FN:s säkerhetsråd beslutade i onsdags att låta frågan om ett palestinskt medlemskap i världsorganisationen behandlas av en särskild kommitté. Frågan ska tas upp under fredagen.

Läs också:

Högt spel om Palestina

Nycklar till frihet för Palestina

Samtidigt beviljade israeliska myndigheter tillstånd för ytterligare 1 100 hus i bosättningen Gilo i östra Jerusalem – endast dagar efter att Kvartetten, FN, USA, EU och Ryssland, lade fram en ny tidsplan för förhandlingar.

– Det är 1 100 nej till att återuppta fredsförhandlingar, kommenterade palestiniernas förhandlare Saeb Erekat, skriver The Irish Times.

Beskedet har också kritiserats av flera EU-länder, liksom Ryssland och Kina. Även Egypten och Turkiet är starkt kritiska. Dock har kvartetten uppmanat parterna att sätta sig i förhandlingar utan villkor, något Israel kräver, medan palestinierna vill se ett stopp för expansionen av bosättningarna för att återgå till förhandlingar.

Enligt den palestinska utrikesministern Riyad al-Maliki har åtta av de femton nationerna i säkerhetsrådet sagt att de kommer att erkänna en palestinsk stat, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Nu fokuserar palestinierna på att försöka övertyga Bosnien. Lyckas de få nio röster i säkerhetsrådet skulle USA tvingas inlägga veto för att hindra erkännandet av en palestinsk stat, något man har försökt att undvika.


Mustafa Barghouti till höger, är ledare för det politiska partiet al-Mubadara, som höll en demonstration med flaggor från de länder som erkänt Palestina, eftermiddagen då ansökan om medlemskap lämnats in till FN.


Det var för en vecka sedan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas talade till FN:s generalförsamling och krävde ett erkännande av Palestina som stat. Efter helgen möttes han av jublande folkmassor utanför högkvarteret al-Muqata i Ramallah på det ockuperade Västbanken. Abbas som ofta har kritiserats för att vara grå och uttryckslös, liksom undfallande mot Israel och USA, har i och med talet i FN:s generalförsamling stärkt sin popularitet.


En annan stämning

Kontrasten mellan hans agerande nu och hur han hanterade Goldstonerapporten för två år sedan är påtaglig. Då drog han efter stark press in sitt stöd för den av FN beställda rapport som skarpt kritiserade Israels agerande i samband med kriget mot Gaza vid årsskiftet 2008-2009. I protest kastade då ursinniga Gazabor skor på bilder av presidenten. Men i måndags hyllades han av tusentals människor efter att ha lagt ner en krans på Yassir Arafats grav, vars skugga Abbas nu sägs ha trätt ut ifrån.

– Den palestinska våren nalkas, genom etablerandet av en oberoende stat med Jerusalem som huvudstad, sade han, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Maan News.

I en referens till slagord som användes under resningen mot Hosni Mubarak i Egypten tidigare i år avslutade han talet med att säga:

– Håll era huvuden högt, för ni är palestinier.

I samband med Abbas tal som hölls i fredags kväll lokal palestinsk tid hade människor samlats runtom på Västbanken för att fira och för att lyssna på presidentens anförande via storbildsteve. Redan ett par timmar innan Abbas väntades ta plats i talarstolen hade människor strömmat till centrala Nablus. Stämningen var hög, gamla och unga, kvinnor och män och hela familjer hade samlats, Palestinaflaggor vajade från tak och från uppsträckta händer.

Även i Hebron, Betlehem och Ramallah samlades folk för att gemensamt lyssna till Abbas tal, men i Gaza hade sådana samlingar förbjudits av Hamas.

Gamla som unga samlades för att höra Abbas anförande i FN.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: