Äss i Riksserien: Stående från vänster: Louise Nordberg-Tenglin, AIK IF, Angelica Östlund, Brynäs IF, Hanna Dahl, Linköpings HC, Hanna Åström, Ormsta HC, Sophie Westlund, Ormsta HC, Sara Lundström, Munksund-Skuthamns SK. Sittande från vänster: Linnea Hedin, Segeltorps IF, Sofia Engström, Leksands IF, Johanna Fällman, MODO Hockey, Sara Grahn, Brynäs IF.

Brynäs vinner SM-guld

2011-09-23 | Elisabet Wahl padlock

SPORT

Samtliga tränare i Riksserien tippar Brynäs som segrare.De har värvat bra och fått behålla nästean hela truppen.
– Vi var nära i fjol, därför kan det bära hela vägen i år, säger lagets tränare tränare Mikael Holmgren.

Riksserien, bildades 2008, är den högsta serien inom ishockey för damer i Sverige

FOTO: Cattis Zethelius/SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

Förra veckan anordnade Svenska Ishockeyförbundet den första pressträffen någonsin inför starten av Riksserien. Det blev en välbesökt tillställning där tränare och någon spelare från varje lag fanns på plats.

När tränarna fick tippa vilket lag som tar hem SM-bucklan seglade ett lag upp som klar favorit: Brynäs.

– De har fått behålla nästan hela truppen, samtidigt som de har värvat bra, förklarar Leksands tränare Ulf Hedberg sin tippning av Gävlelaget som favoriter.

Själva verkade representanterna från Brynäs ta de andra tränarnas tips med ro.

– Det är alltid kul att få favoritskapet. Men det är inget vi går runt och tänker på direkt. Vi tänker ta ett byte i taget, precis som vi alltid har gjort, säger Brynäs tränare Mikael Holmgren till Feministisk Perspektiv.


Varför tror du att de andra tippar er som segrare i SM-finalen?

– Vi har både spets och en bredare trupp än många andra.

Finns det någon lagdel som är starkare än den andra?

– Nej, det tycker jag inte. Det är också svårt att peka ut någon speciell spelare som är viktigare än någon annan eftersom alla har sin betydelse. Ingen är fixstjärna, men tillsammans blir vi väldigt bra, säger Brynäsanfallaren Angelica Östlund

Andra lag som nämndes som guldfavoriter var Linköping. De åkte ut i semifinalen förra året och har nu satt upp ett högre mål i år.

– Vi har en bra grupp, laget är sammansvetsat, både på och utanför planen. Vi har också en otroligt bred trupp, med många spelare som varit länge i föreningen, säger tränaren Jens Brändström.

Det är inte bara på isen föreningen har satt upp höga mål. Linköping har också bestämt sig för att försöka sätta ett nytt publikrekord för Riksserien. Det nuvarande rekordet ligger på 832 personer, något man hoppas kunna slå med råge.

– Vi ska inte ta hjälp av a-laget, utan det här ska vi fixa själva. Vi kanske inte fyller hela Stångebrohallen som tar 3500 personer, men tusengränsen ska vi passera, säger Jens Brändström.


Matcherna blir tätare och hårdare

Om man ska tro förhandstipsen kommer SM-buckaln alltså för första gången någonsin att hamna utanför Stockholm. Regerande mästarna Segeltorp tänker dock inte låta mästartiteln lämna huvudstaden utan en rejäl fajt.

– Det är klart man alltid vill ha kvar guldet i Stockholm, men det är inget vi tänker på hela tiden, säger backen Linnea Hedin.

Att Segeltorp inte ens är självklara i förhandsdiskussionerna kring guldet beror till stor del på att flera av de viktigaste spelarna slutat, bland annat har backveteranen Gunilla Andersson lagt skridskorna på hyllan. Men Linnea Hedin menar att det faktum att Segeltorp för första gången på länge inte bär favoritskapet faktiskt kan gynna laget.

– Det känns ganska skönt att inte ha press på sig. Och det är kul att ha en ny trupp och köra från grunden.

Precis som föregående år spelas de flesta matcher på helgerna där lagen kör matcher både på lördagar och söndagar. För fortfarande är det svårt att få ekonomin att gå runt för lagen i Riksserien – även om mycket har hänt med spelkvaliteten sedan serien drog igång för tre år sedan.

– Matcherna blir tätare och hårdare hela tiden. Det är kul, säger Linnea Hedin.

– Jag tycker att den stora grejen är att målvakterna blivit så mycket bättre. Förut fanns tre-fyra målvakter som var bra, nu håller alla hög kvalitet, säger AIK:s tränare Rickard Regnell.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: