Manifestation för jämställdhet i Tunis, januari 2011.

Tunisien: Uppskjutet val kan gynna demokratin

2011-09-09 | Torun Börtz padlock

UTRIKES

Om valet i Tunisien hållits i juni som planerat hade två stora partibildningar haft ett stort försprång. Senareläggningen kan ge fler nya partier en chans att nå ut till väljarna. Universitetsläraren och aktivisten Emna Ben Miles är positiv till fördröjningen.

Läs också:

Om beslutet om varvade listor i Ett avgörande beslut för Tunisiens framtid och Tunisien visar vägen igen.

Valet av en konstituerande församling i Tunisien är uppskjutet ända till slutet av oktober. Men fördröjningen leder förhoppningsvis till mer demokratiska och rättvisa val. I början av juni kom dock beskedet från övergångsregeringen att det för landets framtid så avgörande valet skulle skjutas upp till den 23 oktober. Huvudskälet var den ofullständiga och i många fall förfalskade röstlängden.

Enligt den särskilda valkomissionen saknar 400 000 tunisier röstkort och dessutom är röstlängden, som fram tills nu skötts av inrikesdepartementet, varit förfalskad.

– Tio tusentalspersoner i röstlängden var i själva verket döda, konstaterar Noureddine Chatti, ordförande i svensk-tunisiska föreningen, som nyligen kommit hem till Sverige igen efter ett par månader i Tunisien.

Protester

Befolkningsregistret gås nu igenom av valkomissionen. Tumregeln är att alla tunisier med id-kort får rösta. De 1,4 miljoner tunisier som bor i utlandet och som utgör en tiondel av landets befolkning får rösta tack vare sina pass.

Senareläggningen av valet har mötts av vissa protester. Särskilt islamistiska Ennahda och Progressiva demokratiska partiet (PDP), två av de största politiska formationerna, var till en början kritiska mot fördröjningen.

Noureddine Chatti tror att de båda partiernas missnöje beror på att de insåg att de hade kunnat vinna stort om valet hållits redan i juli.

– De har mycket pengar och stöd utifrån. Deras kampanjaffischer syns överallt. Att valet blivit framflyttat tror han kan leda till att väljarna ger sig mer tid att verkligen sätta sig in i partiernas program, vilket han hoppas kommer att ge ett mer diversifierat valresultat.

Ger tid

Emna Ben Miles, universitetslärare i psykolog och kvinnostudier i Tunis och militant i organisatioen Demokratiska kvinnor, är bara positiv till fördröjningen.

– Det är utmärkt. I Tunisien har vi ingen erfarenhet av demokrati, det här ger medborgarna tid att förstå vad det innebär. Det ger också människor tid att lära känna partierna. Vi har haft en fullständig explosion av nya partier, omkring hundra stycken, förklarar hon.

Av alla partier som bildats de senaste månaderna bedömer hon att endast ett tiotal verkligen har en reel bas av väljare. Troligen är det inte heller fler som kommer att kunna klara kravet med hälften kvinnor och hälften män bland kandidaterna. Ett av de få tunisiska partier som når upp till kraven är islamistiska Ennahda.

Ojämlikt i toppen

Och även om könskvoterade listor var historiskt och ett stort steg mot ett jämställt samhälle vill Emna Ben Miles modifiera bilden något. Beslutet gäller visserligen hälften män och hälften kvinnor på valsedlarna – men det står ingenstans att hälften av förstanamnen på listorna också måste vara kvinnor.

Endast få partier har därför tagit steget fullt ut och även könskvoterat listettorna. Ett av dem är Pôle démocratique moderne, Moderna demokratiska polen. Partiet ser dock inte ut att få mer än några enstaka procent av rösterna.

– PDP, som enligt opinionsmätningarna ser ut att få tio procent av rösterna, har mest män som toppar listorna, konstaterar hon.

Därför tror hon att ett realistiskt scenario är att omkring 30 procent av de som kommer att väljas är kvinnor.

Arbetar öppet

För Emna Ben Miles går utvecklingen dock i rätt riktning. Hennes egen organisation Demokratiska kvinnor har efter revolutionen för första gången kunnat arbeta helt öppet. Efter att ha abetat i 20 års tid från Tunis mer eller mindre i det fördolda har organisationen nu öppnat lokalföreningar i alla större städer.

Nourredine Chatti ser samma utveckling.

– Kvinnorna blir mer och mer aktiva i det civila samhället. De bildar föreningar för kultur, miljö och socil hjälpvertksamhet. Kvinnorna är på hugget och det är otroligt positivt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: