Hagar Olsson.

Samtal om Hagar Olsson

2011-09-09 | FemPers padlock

KULTUR

FAKTA/Hagar Olsson

Hagar Olsson levde 1893-1978 och debuterade som författare 1916. Hon var även en av sin tids mest betydelsefulla kritiker, en förkämpe för den litterära modernismen och en introduktör av ny litteratur. Hagar Olsson skrev dessutom flera skådespel.

Vad hände med Hagar Olsson? Hur kommer det sig att denna modernistiska pionjär gick till historien som Edith Södergrans väninna istället för som författare i egen rätt?

Den finlandssvenska författaren Hagar Olsson var på sin tid mycket känd i Sverige, inte enbart för sitt skönlitterära författarskap, utan också för sin medverkan på medborgarskolan Fogelstad och tidningen Tidevarvet. Nu under 2000-talet har hennes författarskap blivit uppmärksammat på nytt, och i våras kom den prosalyriska romanen Kinesisk utflykt ut i nyutgåva. Men trots det är Hagar Olsson fortfarande en okänd författare för många.

Onsdag 14 september frågar sig Moa Holmqvist och Åsa Sarachu hur litteraturhistoria skrivs egentligen – och på vems bekostnad? i ett samtal om litteraturhistorieskrivning, feministisk bokutgivning och Hagar Olssons författarskap. Samtalet hålls i Topeliussalen på Finlandsinstitutet i Stockholm, kl. 18.30. Inträde gratis. Arrangör är Rosenlarv förlag i samarbete med Finlandsinstitutets bibliotek.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: