En okunnig vård riskerar att göra de sjuka sjukare, menar debattören.

Stress leder till deltid i vården

2011-08-19 | FemPers padlock

EKONOMI

Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att 40 procent av landets landstingsanställda sjuksköterskor arbetar deltid. Personalen säger att de går på knäna – sömnsvårigheter och stresskänslor hänger i efter arbetsdagens slut.

Många av Vårdförbundets medlemmar har gått ned i arbetstid på grund av tunga förhållanden på jobbet, enligt en rundringning Sveriges Radios Ekoredaktion gjort. På 19 av 21 av Vårdförbundets lokalavdelningar känns problembeskrivningen igen.

Vårdförbundets representanter beskriver också hur även unga och nyutbildade sjuksköterskor vill jobba deltid. Flera gånger nämns hårda scheman som inte ger möjlighet till återhämtning som förklaring.

– Man är så pass upplåst och uppknuten i vården i dag att man inte hinner med sitt liv, upplever de flesta. Då går de ned i tid -90, -80, -75 procent. Man skulle kunna tro att det är genomgående kvinnor med små barn, men det kan vara ensamstående som har intresse av något annat här i livet också, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande i Vårdförbundet i Jämtland, till Ekot.


Dålig sömn och stress

Lisa Lindberg, sjuksköterska på barnakuten på Karolinska sjukhuset, är en av dem som valt att jobba mindre.

– Personalen går på knäna. Man får sömnsvårigheter och går med en stresskänsla i kroppen. Men det är ingen av cheferna som lyssnar, säger Lisa Linberg till Ekot.

Och Lisa Lindberg är inte ensam om att ha det tufft på jobbet. Allt fler landstingsanställda sjuksköterskor går självmant ned i tid på grund av det hårda arbetsklimatet.


Saknar statistik bakåt

Statistik från SKL - Sveriges kommuner och landsting - visar att 40 procent av alla landstingsanställda sjuksköterskor jobbar deltid i dag. Britt-Inger Kainäs som är arbetslivschef på SKL säger att anledningarna till varför de jobbar mindre och hur mycket det har ökat inte går att bedöma på grund av att det inte finns något jämförbart material från tidigare år.. – En sannolik utveckling att vi lyfter den här frågan bland våra medlemmar, tror Britt-Inger Kainäs.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: