Första Pride-paraden i Prag.

Premiären för Pride i Prag

2011-08-19 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

”Prags första Pride är över men vi har just börjat planera nästa”, skriver arrangörerna på sin hemsida.

Omkring 5 000 personer deltog i paraden på lördagen, och var det mest kontroversiella inslaget redan innan festivalen för ”stolthet och tolerans” inleddes förra veckan.

Borgmästaren fick kritik för sitt stöd till festivalen av en nära medarbetare till president Vaclav Klaus, som i sin tur gick ut och försvarade kritiken. Martina Navratilova ifrågasatte Klaus omdöme i ett uttalande och en rad ambassadörer, däribland Sveriges, skickade ett gemensamt stödbrev för festivalen och för borgmästaren Bohuslav Svoboda till arrangörerna. Det gillade Klaus inte heller. Presidenten blev uppmärksammad för sin negativa inställning i medier långt utanför landets gränser.

Svodoba är läkare, blev borgmästare förra hösten, och konstaterade att det varit känt i över 50 år att homosexualitet varken är en sjukdom eller ett brott. Han ser som sin uppgift att försvara minoriteters rättigheter:

– Jag förstår alla röster som opponerar sig, men det förändrar ingenting i min övertygelse om att vi alla har lika rättigheter.

Unga kristdemokrater, en anti-abortrörelse och det högerextrema partiet DSSS höll motdemonstrationer till stöd för vad de kallar traditionella värden.

En grupp på ungefär 40 personer störde marschen med rop och förolämpningar och fick då leenden och vinkningar till svar av deltagarna i paraden.

Polisen uppger att två av de protesterande greps sedan de kastat rökbomber mot paraden.

Festivalen pågick under sex dagar och erbjöd 80 evenemang – konserter, filmer, seminarier, utställningar och fester – i och omkring Prag. Och arrangörerna anser trots allt att kontroverserna ledde till en bra debatt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: