Sanaa torsdag 7 april. Kvinnorna vill att president Saleh ska avgå omedelbart.

Nationellt råd ska pressa Saleh

2011-08-19 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Ungdomsgrupper och politiska partier i Jemen har utsett 143 medlemmar till ett nationellt råd. Avsikten sägs vara att öka pressen på president Ali Abdullah Saleh. Bloggaren och journalisten Afrah Nasser är delvis positiv till initiativet, är glad över att elva kvinnor inkluderats, men ser också stora brister.

Afrah Nasser utsågs till en av Mellanösterns tio viktigaste bloggare av CNN. Hon är journalist och har arbetat på Yemen Observer. Hon har bloggat om revolutionen och våldet mot oppositionen. Hennes arbete har mött stort motstånd och hon har hotats för sin kritik mot president Saleh.

Läs hennes blog eller följ henne på twitter.

Vad anser du om initiativet?

– Jag tycker delvis att det är ett bra steg under loppet av Jemens uppror, men det behöver utvecklas mycket. Jag hade föredragit om det hade omfattat alla Jemens politiska partier, men tyvärr gjorde det inte det. Även om det nationella rådet lyckades samla många mäktiga grupper lämnades två av de strategiskt mest viktiga aktörerna utanför: Houthis (som utkämpade ett sex år långt krig mot regimen) och the southern Movement – den södra rörelsen (som grundlade idén om fredliga demonstrationer för fem år sedan). Det kan förändras när som helst och då skulle jag vara helt nöjd med rådet.


Det sägs att rådet inte ska vara något alternativ till regimen, utan bara har som mål att störta Saleh-regimen. Är det bra eller dåligt?

– Rådet var väldigt försiktigt med att uppvisa sitt syfte. Det rapporteras att målet bara är att trappa upp kampen. Jag tror inte att det nödvändigtvis är så. Som jag ser det skulle det sakna värde, eftersom Saleh fortfarande är Jemens president.


Hur tror du att det nationella rådet, som det ser ut nu, påverkar aktivisterna och deras strategier?

– Jag tror att rådet bara förlänger det nuvarande dödläget.


Vad kan du säga om kvinnornas roll och möjligheter i just nu?

– Rådet har 11 kvinnor hittills och jag är extremt glad över det. Men jag önskar att de var fler. Jag tycker att det är väldigt naturligt att kvinnorna inkluderas i det här läget, för de har varit med vid protesterna sedan dag ett.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: