TCO:s orförande Eva Nordmark välkomnar beskedet att det inte blir ett femte jobbskatteavdrag.

Jobbskatteavdrag inte rätt metod att nå målet, anser TCO

2011-08-19 | FemPers padlock

EKONOMI

TCO välkomnar statsministerns och finansministerns besked om att avstå från ytterligare ett jobbskatteavdrag. Ordförande Eva Nordmark vill istället införa ett sysselsättningsmål parallellt med åtgärder för att hålla inflationen nere.

- Det är ett välkommet besked att inte införa ett femte jobbskatteavdrag, inte minst på grund av den rådande ekonomiska oron, säger TCOs ordförande Eva Nordmark.





En undersökning som TCO presenterade tidigare i sommar visar att bara 2 procent av svenskarna säger sig jobba mer på grund av jobbskatteavdraget och hela 8 procent att de skulle gå ner i arbetstid.

Vid presentationen av undersökningen, under Almedalsveckan i juli, kommenterade TCOs samhällspolitiska chef Robert Mörtvik att själva idén med jobbskatteavdraget var att få fler att jobba mer – vilket inte lyckades. TCOs undersökningen visade att effekten då var mycket måttlig och att effekten av fortsatta jobbskatteavdrag till och med skulle kunna kan få folk att jobba mindre.


Trubbigt instrument

- Jobbskatteavdraget är ett trubbigt instrument för att få fler i arbete, fortsätter Eva Nordmark. Regeringen bör istället investera i företags och individers konkurrenskraft. Mer och bättre utbildning är också en avgörande faktor för att arbetslinjen ska fungera bättre, säger Eva Nordmark.



TCOs förslag för fler jobb och fler i arbete är enligt Mörtvik och Nordmark:


• Riksbanken bör Införa ett sysselsättningsmål parallellt med målet att hålla inflationen i schack.





• Inför en utbildningsgaranti för unga med ofullständig grundutbildning. Idag saknar en mer än en femtedel av ungdomarna fullständiga betyg från gymnasieskolan. 



• Ge möjlighet för återkommande utbildning och kompetensutveckling så att fler kan ta de nya jobben som skapas.



• Förbättra rehabiliteringen så att fler kan återfå hälsa och arbetsförmåga.

Fotnot: Undersökningen genomfördes under maj månad av Novus Opinion på uppdrag av TCO. Drygt 1000 personer deltog i undersökningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: