Nätverket Osez le féminisme (våga feminismen) demonstrerar i Paris.

Frankrike: Feminismens vår

2011-08-19 | Elin Fritiofsson padlock

GLOBALA FEMINISMER

Vi lär minnas den gångna våren i Frankrike som den tid då de franska medborgarna talade om att ”säga ifrån”, efter Stéphane Hessels uppmaning i essän Indignez-Vous. Vi lär även minnas den för Dominique Strauss-Kahn-skandalen, som för en tid satte hela det franska etablissemanget i gungning. Och kanske även som den tid då feministerna – mer indignerade än någonsin – gjorde sin verkliga entré i fransk politik.

Feminism och jämställdhet har tagit allt större plats i den politiska debatten i Frankrike. En stor majoritet av invånarna anser att jämställdhet mellan kvinnor och män är en viktig fråga inför presidentvalet nästa år och sexism debatteras i allt högre grad.

Uttalanden som tidigare varit norm framstår som hopplöst förlegade. Detta inte minst på grund av ”l’affaire DSK”, det vill säga de våldtäktsmisstankar som har riktats mot Dominique Strauss-Kahn, tidigare chef för den internationella valutafonden, efter hans hotellvistelse i New York i maj månad. Och då är det inte misstankarna i sig som skapat störst skandal, utan den reaktion de gav upphov till i Frankrike.

Representanter för den politiska eliten yttrade omedelbart efter anklagelserna fraser som ”ingen har ju dött”, ”troussage de domestique” (det vill säga en husbondes tillgång till tjänsteflickans kropp) och ”är det fel att älska kvinnor?”. Någon hävdade att det rörde sig om en skillnad i mentalitet mellan Frankrike och USA: Dominique Strauss-Kahn skulle bara ha avnjutit ”köttets behag” vilket inte tolererats i det puritanska USA.


Feministiskt nätverk

Det franska feministiska nätverket och föreningen Osez le féminisme fick nog av dessa uttalanden och lanserade tillsammans med två andra feministiska organisationer, La Barbe och Parole des Femmes, ett upprop mot sexism som fick lavinartat genomslag. Efter några veckor hade 30 000 personer – varav många framstående franska politiker och intellektuella – skrivit under uppropet, medan tusentals slöt upp för en manifestation på Paris gator. ”Vi vet inte vad som hände i New York lördagen den 14:e maj” stod där skrivet ”men vi vet vad som händer i Frankrike sedan en vecka tillbaka”. Många hade fått nog av den sexism som präglar den politiska debatten, och det franska samhället i stort.

Osez le féminisme arbetar med feministiska frågor sedan år 2009 då föreningen bildades, och de visar skrämmande statistik från hemlandet:

– Ungefär en kvinna dör mellan varannan och var tredje dag av en mans våld. Det sker 75 000 våldtäkter varje år, säger Magali de Haas, talesperson för Osez le féminisme. Hon betonar också att kvinnornas medellön är 27 % lägre än männens samt att deltidsanställningar innehas till 80 % av kvinnor.

Att vara feminist är, enligt de Haas, att ge sig in i en radikal strid, en strid som ”avser förändra samhället på djupet”, en kamp som vill att könet inte längre ska vara det som ensamt avgör hur våra liv ska te sig.


Våga feminismen

Nätverket har valt att kalla sig Osez le féminisme – våga feminismen – eftersom många i Frankrike börjat se feminismen som någonting förlegat och inaktuellt som hör sjuttiotalet till. De vill därför rehabilitera termen och visa att de skriver in sig i samma tradition som sjuttiotalisterna – feminismen är för dem en kontinuitet. Uppmaningen att ”våga” är även viktig, förklarar de Haas:

– Många kvinnor i Frankrike som hävdar att de är för jämställdhet börjar med att säga: ”Jag är inte feminist” som vore det en förolämpning; en slags genant, förlegad strid, eller en strid som hotar samhället. Vi, däremot, är väldigt fästa vid citatet av Benoîte Groult: ”feminismen har aldrig dödat någon, machismen dödar varje dag”.

Osez le féminisme använder sig främst av internet och sociala nätverk för att påverka och organisera sig. Varannan månad ger de ut en tidning, även den med namnet Osez le féminisme. De har dessutom lanserat flera så kallade ”militanta kampanjer” både på egen hand och tillsammans med andra organisationer.

I november förra året lanserades kampanjen ”Viol: la honte doit changer de camp!” (Våldtäkt, skammen måste byta läger) för att uppmärksamma skuldbeläggning av offer samt de många våldtäkter i Frankrike som aldrig anmäls. Senast ut är dock ”Osez le clito !”, en kampanj som återfinns på många olika håll i den franska huvudstaden, klottrad på vägar och husfasader. Det rör sig om ett uppmärksammande av kvinnlig njutning och klitoris: organet som det talas alldeles för lite om.


Lanserar kampanj

De Haas berättar även att Osez le féminisme lanserar en stor kampanj inför det franska presidentvalet nästa år – bland annat på internet och genom aktioner – vars mål är en så stor mobilisering som möjligt för att göra jämställdheten till ett verkligt tema i presidentkampanjen. I ett öppet brev till franska politiker skriver de: ”Vi väntar oss och vi kräver en radikal och omedelbar förändring. Vi vägrar lyssna till: ’vi har inte medlen, det kommer ta tid’. Vi har redan väntat i tusentals år, och vi har fått nog”.

De franska feministerna har sagt ifrån.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: