Maria Lang står staty på Strandpromenaden i Nora

Vågade idyller i Lang-land

2011-08-15 | Lina Arvidsson padlock

KULTUR

Lina Arvidsson läser om sin deckarfavorit Maria Lang med feministiskt perspektiv. Och finner för tiden djärva teman och orädda hjältinnor.

FAKTA/Maria Lang

Maria Lang är psudonym för Dagmar Lange (1914 – 1991). Hon var deckarförfattare, filosofie doktor, lektor och studierektor för nya elementärskolan för flickor i Stockholm. Hon skrev 42 kriminalromaner för vuxna och fyra ungdomsböcker med äventyrligt tema.

Lang växte upp i Bergslagens skogar och många av hennes historier utspelas i de trakterna. Den lilla staden Skoga, som likt ett svenskt Midsomer, drabbas av det ena mordet efter det andra, baseras på verklighetens Nora. Där skrev Lang under sina sista år många av sina böcker, gärna nattetid.

Numera finns där Maria Lang-vandringar och en staty föreställande henne har rests inte långt från huset där hon bodde. Lang var också ledamot i Svenska deckarakademien som instiftades 1971.

När svenskarna har semester läser de deckare, sägs det. En gammal sanning eller åtminstone skapligt trovärdig myt som torde ha långa anor.

Nutida kvinnliga författare inom genren finns det gott om, men jag trivs bäst i sällskap av Maria Lang.

Att öppna en Lang-deckare är som att stiga in i en idyll. Detta är märkligt i och med att mord på mord staplas i intriger bestående av erotiska hemligheter, avundsjuka och hat. Trots detta lyckas hon skapa en gemytlig stämning med många intressanta karaktärer i en noggrant tecknad landskapsbeskrivning.

I början av hennes kriminalromaner möts vi alltid av ett persongalleri, en lista på vilka som kommer att förekomma i historien och en kort beskrivning av deras karaktär och sysselsättning. Inte sällan finns också en karta över området där mordet sker så att vi tydligare ska kunna föreställa oss de trappor och vindlingar där mördare och offer springer nattetid i flykt eller jakt.

Hennes första roman, Mördaren ljuger inte ensam, utspelar sig på en ö i en sjö i Bergslagen dit en udda samling människor samlats för att under några dagar fira sommaren. En av dessa är Puck, en litteraturstuderande proffessorsdotter, som vi får sällskap av i många Lang-böcker.

Tiden är sent 40-tal och Puck beskriver hett sin förtjusning i Einar Bure som hon så småningom gifter sig med. I denna bok förlovar de sig efter att ha förenats i en passionerad kyss på stranden. Präktigt så det förslår och ändå så vågat

.

Puck blir också den som får upptäcka liket i denna bok liksom i många andra på den följande. Kriminalkommisarie Christer Wijk tillkallas och reder ut de händelser som lett fram till det kyliga mordet på klassiskt Whodunnit?-manér.

En lesbisk kärleksrelation och rasande svartsjuka visar sig vara motivet bakom brottet. Lang väjde inte för sexuella komplikationer som ingredienser i mordhistorierna och till och med våra hjältar tillåts hänfalla åt låga sysselsättningar som otrohet och äktenskapstvivel.

I den klassiska Lang-boken Att vara kvinna handlar det om giftmord mitt under en pågående konferens för en kvinnoförening. Stämningen beskrivs som spänd och kokande av orätter och avundsjuka. Den som upptäcker liket denna gång är ingen mindre än Christer Wijks flickvän Camilla Martin - världsberömd operasångerska.

Motivet till mordet visar sig vara utpressning av sexuell natur och försök att dölja tidigare mord. Giftet, stryknin, fanns gömd inuti en karneolring. Ja, huvudet får jobba när Lang sätter snurr på intrigerna, långt ifrån simpla kioskdeckare. Snarare ser man tydliga paralleller både till böckerna om Sherlock Holmes och till Agatha Christies digra samling.

Många av morden är utförda med sådan djävulsk slughet att det egentligen är ett under att mördaren överhuvudtaget åker fast. I Se döden på dig väntar utspelar sig dramat på Drottningholmsteatern i Stockholm och mördaren gömmer kroppen inuti åskmaskinen - en låda fylld med tunga stenar som tippas från sida till sida och stenarnas rullande skapar illusionen av åska.

Det fasansfulla fyndet görs när teaterintendenten tycker att åskan låter ovanligt dovt och dämpat. Vi får dock aldrig veta huruvida offret vad död eller levande när denne stoppades i lådan...

Langs böcker har de mest underbara titlar som ger en fingervisning om vad intrigerna kommer att bestå av. Vad sägs om titlar som Dubbelsäng i Danmark, Rosor, kyssar och döden och Det är ugglor i mossen?

Ofta är det kvinnor som spelar de tunga rollerna, trots att det är kriminalkommisarie Wijk som brukar finna gåtans lösning så skulle han inte kunna göra det utan de uppmärksamma damerna i hans omgivning. Puck, Camilla Martin och sist men inte minst Almi Graan - deckarförfattare och Langs alter ego, är alltid framme med skarpa iakttagelser och fantasifulla teorier.

Allt som oftast är det Puck som hamnar mitt i morddramat och Lang ironiserar själv över att en och samma person kan hamna i så många mordhistorier. I Inte flera mord hyr Puck, hennes nyblivne man Einar och hennes far ett hus i Skoga över sommaren för att komma ifrån alla mord som Puck blivit indragen.

Men det dröjer inte mer än ett dygn innan mysterierna hopar sig. Som Pucks pappa lakoniskt konstaterar ”Jag tycker inte på något sätt om det..., men faktum är att det ligger ett lik på vår gräsmatta".

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: