Organisationen Luleki Sizwe i Kapstaden demonstrerar mot "corrective rape".

Sydafrika utreder ”corrective rapes”

2011-08-12 | Gerda Christenson padlock

UTRIKES

LÄNKAR

Feministiskt Perspektiv har tidigare skrivit om ”Corretice rape” mot lesbiska i Sydafrika, i samband med mordet på Noxolo Nogwaza.

ActionAids och South African Human Rights Commissions 20-sidiga rapport Hate crimes: The rise of ”corrective” rape in South Africa (2009) finns som pdf.

I Sydafrika är diskriminering av homosexuella formellt förbjuden i grundlagen. Ändå har det där, liksom i flera andra afrikanska länder, blivit så vanligt med våldtäkter och misshandel av lesbiska att det skapats ett särskilt begrepp – ”Corrective rape” (korrigeringsvåldtäkt) – vilket innebär att kvinnor våldtas i syfte att tvinga in dem i heterosexualitet.

Men i flera fall har kvinnorna även mördats. Landslagsfotbollsspelaren Eudy Simelane och hbtq-aktivisten Noxolo Nogwaza är exempel på internationellt uppmärksammade fall av lesbiska kvinnor som har gängvåldtagits, misshandlats och mördats i Sydafrika.

– Corrective rape är en skrämmande sammansättning av två saker i Sydafrika: våld mot kvinnor och en växande homofobi och hat mot homosexuella, sa Laura Turquet, kvinnorättsaktivist på ActionAid, till ABC News när ActionAids rapport om ”Corrective rape” kom ut 2009.

Både nationella och internationella människorättsorganisationer har sedan flera år tillbaka krävt att myndigheterna i Sydafrika ska agera mot övergeppen. Kritiken har gällt dels att polisen inte bryr sig om den här typen av brott och dels att regeringen inte tar hatbrotten på allvar. Dessutom har 170 000 undertecknare från 163 länder i ett internationellt upprop skickat mejl med krav till myndigheterna.

Det har lett till att justitiedepartementet i Sydafrika i år har tillsatt en särskild grupp som ska se över vad som kan göras mot hatbrotten. I gruppen ska även ingå representanter för hbtq-aktivister.

– Gruppen får i uppdrag att utveckla förslag till lagstiftning, strategier för att öka folks medvetenhet och hbtq-medvetna jourer, sa Tlali Tlali, talesperson för justitiedepartementet, till media när beslutet tillkännagavs.*

Bland de frågor som gruppen också ska diskutera är om man ska införa en särskild lag för hatbrott, om dessa brott bör leda till hårdare straff, samt hur man kan genomföra vidareutbildningar för poliser, socialarbetare, tjänstemän inom rättsväsendet och andra berörda yrkesgrupper.


* Tlali Tlali använde uttrycket lgbti. Det står för lesbian, gay, bi-, trans- & intersexual,
vilket alltså synliggör lesbiska och inbegriper intersexuella, men i översättningen till
svenska har Feministiskt Perspektiv valt den i Sverige vanligaste formen, hbtq.Luleki Sizwe demonstrerar mot "corrective rape" i Kapstaden.
Foto: Luleki Sizwe

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: