Fotbollsspelaren Eudy Simelane är en av dem som våldtagits och mördats.

Lesbiska mördas i Sydafrika

2011-05-06 | Gerda Christenson padlock

UTRIKES

24-åriga Noxolo Nogwaza är det senaste dödsfallet bland lesbiska aktivister i Sydafrika. Hon mördades i Kwa-Thema i Gautengprovinsen, där hon var medlem i den ledande hbt-organisationen. I likhet med tidigare fall mördades Nogwasa under extremt brutala former, där våldtäkt och tortyr ingick.

– Nogwazas död är det senaste i en lång rad av sadistiska brott mot lesbiska, bögar och transsexuella i Sydafrika, säger Dipika Nath, forskare i programmet för lesbiskas, bögars, bisexuellas och transpersoners rättigheter på människorättsorganisationen Human Rights Watch, i en nyhetsartikel på HRW:s hemsida.

Det har blivit så vanligt med våldtäkter och misshandel av lesbiska i Sydafrika att det skapats ett särskilt begrepp – ”Corrective Rape” (korrigeringsvåldtäkt) – vilket innebär att kvinnor våldtas i syfte att tvinga in dem i heterosexualitet.

– Precis som sexuellt våld mot kvinnor över huvud taget, har våldtäkter och och andra övergrepp mot lesbiska och transpersoner nått epidemiska proportioner i Sydafrika, säger Nath.

Vid flera tidigare övergrepp mot, och mord på, lesbiska aktivister har det faktum att det handlar om hatbrott osynliggjorts i rättstillämpningen, trots att förövarna ofta är flera män, som använder tillhyggen för att göra mer skada. Polisen i Kwa-Thema vill inte heller i detta fall kännas vid att det är ett hatbrott. Men EPOC har bestämt sig för att inte acceptera att mordets samband med Noxolo Nogwasas sexuella läggning försvinner på vägen vartefter fallet behandlas i det straffrättsliga systemet. De får stöd av Human Rights Watch.

– Om den sydafrikanska regeringen ska skydda alla människors lika rättigheter, måste ledarna ta itu med de särskilda motiv som utmärker brott mot HBT-samhället, betonar Dipika Nath.

Human Rights Watch kräver i en skarp kommentar att Sydafrikas rättsväsende sätter stopp för attackerna, som främst drabbar lesbiska och transpersoner. HRW säger också att Sydafrikas regering omedelbart bör göra ett offentligt uttalande som fördömer attacken mot Nogwasa och att polisen bör intensifiera undersökningarna för att gripa hennes mördare.


Källa: Human Rights Watch.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: