Hans Linde (V) kandiderar till partiledarposten i vänsterpartiet.

V-kandidat vill ha kollektivt ledarskap

2011-08-05 | FemPers padlock

INRIKES

Delat ledarskap är okej, men hellre ett kollektivt ledarskap. Det tycker Hans Linde, den fjärde som nu meddelat att han kandiderar till ordförandeposten i Vänsterpartiet.

I vänsterpartiet har nu ännu en person gått ut med att han vill bli partiledare. Det är V:s gruppledare i riksdagsgruppen, Hans Linde, som i tidningen Flamman meddelar att han kandiderar till partiledarposten. Tidigare har Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt meddelat att de kandiderar, och Lars Ohly har sagt att han står till förfogade för omval.

Inom vänsterpartiet har ett delat partiledarskap börjat diskuteras, men hittills har det inte lyfts som en prioriterad fråga. Hans Linde säger att han tycker att det är viktigare att diskutera ett kollektivt ledarskap, där fler företrädare får större utrymme.

– Men skulle kongressen säga att de vill ha mig i en ledarkonstellation tillsammans med någon annan så skulle jag säga ja, säger han till tidningen Flamman.

Hans Linde lyfter fram feministiska frågor och arbetsmarknadspolitik som viktiga för vänsterpartiet. Han förespråkar också förnyelse och förändring av vänsterpartiet, och han vill dessutom ändra människors föreställningar om partiet. Linde menar att det finns en bild av vänsterpartiet som ett ”omodernt och lite mossigt parti”, vilket han vill förändra.

– Sedan har vi hamnat alldeles för mycket på defensiven i svensk politik. Andra sätter den politiska dagordningen och vi har gått in och svarat på den. Vi behöver bli mer kaxiga och få ett större självförtroende.

Hans Linde kommer från Göteborg och är riksdagsledamot sedan 2006. Linde är också partiets talesperson i utrikespolitiska frågor och hbt-frågor.


Källa: www.flamman.se


Ulla Andersson, Lars Ohly, Jonas Sjöstedt och Hans Linde kandiderar till partiledarposten i vänsterpartiet.
Foto: Josefin Morge, Jann Lipka, Johan Gunséus och Gabriel Liljevall.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: