Rekordhöga böter för sjukhus

2011-08-05 | FemPers padlock

EKONOMI

Landstinget i Gävleborg har 16 gånger under de senaste fem åren tvingats betala 30 000 kronor i böter för att patientsängar ställts tätt i sjukhusens korridorer. Orsaken till böterna är att personalen riskerar arbetsskador när patientsängarna står för trångt. Enligt reglerna ska det finnas minst 80 centimeters fri arbetsyta mellan sängarna.

16 gånger 30 000 kronor i böter blir 480 000 kronor, vilket Gävleborgs landsting hittills fått betala. Det motsvarar nära en och en halv genomsnittlig årslön för en sjuksköterska i länet, skriver Gefle Dagblad.

Ändå upptäckte Arbetsmiljöverket vid en inspektion i maj i år att sängarna återigen stod för tätt i korridorerna. Nu har verket beslutat att i fortsättningen höja vitesbeloppet till 200 000 kronor per tillfälle. ”Arbetsmiljöverket bedömer att gällande vitesbelopp om 30 000 kronor är för lågt för att få er att rätta er efter förbudet”, står det i beslutet.

Enligt Arbetsmiljöverket är det Division Medicin som vid flest tillfällen brutit mot reglerna. Men landstingsledningen tycker att Arbetsmiljöverkets beslut är orimligt.

– Det viktiga är att vi har en bra arbetsmiljö, och det tror jag inte vi når genom att bötesbeloppet höjs, säger Roger O Nilsson, chef för Division Medicin.

Han menar att landstinget jobbar aktivt för att inte ställa sängar fel, men att de tvingas till det på grund av perioder av ”högt tryck”.


Fler bryter mot reglerna

Även i Skåne har flera sjukhus fått höjda vitesbelopp för upprepade brott mot arbetsmiljöreglerna. Där ska Arbetsmiljöverket i slutet av augusti eventuellt höja vitena till en miljon för Helsingborgs Lasarett och två miljoner för Universitetsjukhuset i Malmö.

– Enda sättet vi kan göra är att höja vitena för att ge en signal till arbetsgivare och Region Skåne att det inte är en bra arbetsmiljö, säger Mats Ryderheim på Arbetsmiljöverket i Skåne till Sveriges radio P4 Malmöhus.


Källor: Gefle Dagblad och Sveriges radio P4 Gävleborg respektive Malmöhus

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: