Tillgången på anabola androgena preparat ökar, men kunskapen är alltjämt låg.

Ökande tillgång men dålig kunskap om anabola steroider

2011-08-05 | Ida Ali padlock

INRIKES

Anders Behring Breivik har uppgivit att han preparerade sig med anabola steroider, effederin och koffein för att kunna utföra terrordåden den 22 juli. Experter menar att tillgången av anabola steroider ökar, men att kunskapen om preparaten alltjämt är låg.

FAKTA/ANABOLA ANDROGENA STEROIDER

Anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat missbrukas i dag av både ungdomar och vuxna människor, med en absolut dominans av män. Majoriteten av de missbrukare Dopingjouren kommer i kontakt med är av manligt kön.

AAS har en etablerad användning inom sjukvården vid ett antal sjukdomstillstånd. Bland dessa kan nämnas kroniskt vävnadsnedbrytande sjukdomar. Kvinnor som genomgår könsbyte ordnineras också anabola steroider.

De beslag av dopningsmedel som tull och polis gör ökar varje år och likaså tillgängligheten via Internet. Det inte finns någon kvalitetskontroll av vad som säljs via Internet. Illegalt tillverkade produkter med felaktigt deklarerat eller kontaminerat (förorenat) innehåll är mycket vanligt. På Internet finns en uppsjö av odokumenterad och ovetenskaplig information.

Källa: www.dopingjouren.se och Wikipedia

Tillgången på anabola androgena steroider (AAS) i Sverige är god. Polisens tillslag av dopingpreparat har under de senaste åren ökat. Men trots detta är kunskapen om preparaten skrämmande låg. Detta menar i alla fall droginformatören Gunnar Hermansson, 65 som innan pensionen har arbetat vid rikskriminalens narkotikarotel.

– Missbruk av anabola steroider ses ofta som ett idrottsproblem, vilket enlig mig är fel. Vi måste inse att det är ett samhällsproblem som vilken drog som helst. Anabola steroider leder till beroende och allvarliga brott, säger han.

Anders Behring Breivik var under dödsskjutningarna i Norge påverkad anabola steroider. Det uppger han själv i sitt 1500 sidors manifest. Enligt flera expertutlåtanden kan drogerna ha gjort honom mer aggressiv. Droginformatören Gunnar Hermansson, som också är chefredaktör för Svenska Narkotika Polisföreningens Tidskrift, har under lång tid eftersökt utredningar som specialiserar sig på anabola steroider. Han önskar även att man kartlägger brott som begås av individer som under själva förbrytelsen är påverkade av de så kallade AAS preparaten.

– Jag har under min tid som polis kommit i kontakt med flera kriminella som tar anabola steroider för att bli mindre empatiska och mer fokuserade. De vill också bli större och få deffade kroppar för att öka respekten bland sina gäng. Det första jag tänkte på när jag fick höra om Anders Behring Breivik var anabola steroider. Jag blev inte ett dugg förvånad när det kom fram att han var påverkad av det.

Inga rutinmässiga uppföljningar

Enligt Dopingjouren förekommer missbruket av anabola steroider huvudsakligen utanför tävlingsidrotten, då skälet till missbruket grundar sig på den ökande utseendefixeringen. En ny svensk studie från Uppsala universitet och Kriminalvården visar att det finns ett klart samband mellan anabola androgena steroider och våldsbrott. De som uppgett att de använt AAS är i högre grad straffade för våldsbrott än de med övrigt drogmissbruk.

Men studien visar inte på någon skillnad vad gäller antalet våldsbrott med ett pågående missbruk av AAS jämfört med de som använt AAS det senaste året. Därmed kan man inte fastställa att AAS är en direkt utlösare av våld.

Men Gunnar Hermansson hävdar att anledningen till att man så sällan kopplar ihop anabola steroider med brott är att det inte sker några rutinmässiga uppföljningar eller utredningar när det handlar om droger kopplat till brott. Om det är uppenbart och omständigheterna är tydliga där personen eller personerna har varit påverkade under brottet görs det spontana kontroller, men inte annars. Han tror att det beror på att straffsatserna för AAS- brott är lägre än andra brott vilket bidrar till att det inte prioriteras.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Omgivningen som lever tillsammans med människor som missbrukar anabola steroider lever med en tickande bomb. Jag har träffat många kvinnor som blivit misshandlade på grund av att deras pojkvän missbrukar anabola. Vissa människor blir helt gränslösa i sin aggressivitet och kan förvandlas till rena rama dödsmaskiner. Inte alla, men de finns.

Thomas Carlsson, polis på spaningsroteln i Stockholm city säger att det har skett en ökning av tillslag de senaste åren gällande dopingpreparat. Men han kan heller inte svara på om det är vanligt att just anabola steroider ibland används just för att utföra brott. Inströmningen av preparaten kommer enligt Thomas Carlsson oftast från internet.

Anabola steroider inom vitmakt miljö

En person som ser kopplingar till kriminella grupper som brukar använda sig av anabola steroider är Mikael Ekman, känd för sitt engagemang mot högerextremism och rasism och verksam vid stiftelsen Expo.

– Anabola steroider förekommer relativt ofta inom vitmakt miljön i Sverige. Det ser man inte minst se om man följer domar som de gjort sig skyldiga till. Vitmakt rörelsen i sig uppmuntrar inte ett användande av droger.

Mikael Ekman säger att många medlemmar ändå väljer att pumpa upp sina kroppar.

– Vitmakt-miljön är extremt ”macho”. Deras mansideal är att man ska vara stor och stark. Man ska vara vältränad så att man kan föra en gatukamp mot politiska motståndare. Många inom rörelsen väljer då anabola för att på detta sett snabbare uppnå de ideal de själva förespråkar.

- I dessa miljöer ses det som männens uppgift att skydda kvinnan. Männen ska kunna försvara rörelsen kvinnor i samband med våldsamma demonstrationer. Det är deras plikt att vara stora och vältränade och då väljer många av dem att använda sig av steroider.

Mikael Ekman berättar om den förre nazistledaren för Ariska brödraskapet, Niklas Löfdahl, som gjorde sig skyldig till brevbomben mot förre Justitieministern Laila Freivalds. Han är dömd för flera fall av dopingbrott.

På Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysningens hemsida kan man bland annat läsa att några av de psykiska symptomen som drabbar människor som använder AAS preparat är vredesutbrott, svartsjuka och aggressivt beteende. Beteendet skrämmer och skadar ofta dennes omgivning och dem själva.

Gunnar Hermansson tycker att det är dags att Sverige tar AAS missbruket på allvar och att det måste ske ett kraftigt kunskapslyft.

– Om människor tar till anabola steroider för att snygga till kroppen, eller för att känna sig bättre, ja då har vi ett samhällsproblem. Som jag sa tidigare, med detta medföljer också individer som blir kalla, våldsamma och som saknar empati. Människor i dess närhet lever farligt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: