Fler kvinnor dör i KOL

2011-08-05 | FemPers padlock

INRIKES

FAKTA/KOL

KOL betyder kroniskt obstruktiv lungsjukdom och är en långsamt förlöpande inflammatorisk sjukdom i luftvägar och lungor. KOL utvecklas olika hos kvinnor och män. Kvinnor insjuknar ofta tidigare i livet och drabbas hårdare av sjukdomen, vilket gör att de behöver fler läkarbesök och fler dagar på sjukhus.

Den som lider av KOL har också ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Dessutom finns ökad risk för diabetes. Årligen dör cirka 2 500 personer av KOL i Sverige, och antalet ökar.

KOL kan upptäckas genom ett spirometritest, som mäter lungkapaciteten. Sådant test kan göras på de flesta vårdcentraler i landet. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre prognos.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Antalet kvinnor som dör i lungsjukdomen KOL har ökat under de senaste tio åren. Allra störst är ökningen bland kvinnor i Dalarna. I hela landet är ökningen i genomsnitt 28 procent, men i Dalarna är ökningen hela 71 procent.

Att KOL ökar bland kvinnor idag beror på att många kvinnor började röka under 1960- och 1970-talen. KOL är en av dom största folksjukdomarna och rökning är den största riskfaktorn för att utveckla KOL. Men även luftföroreningar och dålig arbetsmiljö kan påverka utvecklingen av KOL.

Bland män har KOL tvärtom minskat. I genomsnitt har antalet män som dött i KOL i hela landet under samma period minskat med 9 procent.

– KOL är en av våra största folksjukdomar och kvinnor drabbas hårdast. Det finns till exempel klara indikationer på att kvinnor med KOL dör tidigare än män med KOL, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet och vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, i ett pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden.

Av dem som utvecklat lungsjukdomen KOL har fyra av fem inte fått någon diagnos. Många får inte heller diagnosen förrän delar av lungorna redan är förstörda.

Inom tio år väntas KOL vara den tredje vanligaste dödsorsaken i världen, enligt WHO.



Källor: Sveriges radio Dalanytt och Hjärt-Lungfonden

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: