Sportskytten Jonas Jacobsson har varit överlägsen skytt inom den svenska handikappidrotten i tre decennier.

Sprinter utan ben utmanar normen

2011-07-29 | Märit Rönnols padlock

SPORT

Den 27:e augusti invigs VM i friidrott i sydkoreanska Daegu. Oscar Pistorius har kvalat in till det sydafrikanska laget. Han förväntas inte få några medaljer, kanske att han kommer förbi de första heaten i sina sprintgrenar.

Varför är då Pistorius intressant? Han är mer känd under smeknamnet Blade Runner – Pistorius saknar nämligen underben.

Med proteser formade som "blad" till fötterna har han tidigare varit snabbast i nästan alla mästerskap han ställt upp i; i paradgrenen 200 meter har han tagit guld i varenda mästerskap sedan 2004.

Under 2007 blev han känd blev utanför handikappidrotten, då han försökte kvala in till OS i Peking för ickehandikappade.

Samma år ändrade IAAF (Internationella Friidrottsförbundet) tävlingsreglerna och förbjöd användning av “tekniska hjälpmedel som innefattar fjädrar, hjul eller annat som kan hjälpa användaren att få övertag på annan idrottare. IAAF hävdade också att detta beslut inte var riktat mot Pistorius personligen.

De menade att hans proteser gav honom en orättvis fördel och diskvalificerade honom. Beslutet ändrades till slut av idrottens skiljedomstol, Cas. Men när han väl fick delta i kvalen nådde han inte gränsen för OS.


Motstånd från publik och förbundspersoner

Resultatet som nu gett honom en plats i det sydafrikanska VM-laget är också tillräckligt för att han ska vara klar för OS i London 2012. Ett mål som Pistorius haft sedan han missade OS i Peking 2008.

I Sverige kan vi jämföra med sportskytten Jonas Jacobsson.

Jonas Jacobsson sitter i rullstol och har varit överlägsen skytt inom den svenska handikappidrotten i tre decennier. Sedan 1980 deltagit i alla Paralympiska spel och har 28 paralympiska medaljer, 17 VM-guld och 42 SM-guld; 2004 tog han också SM-guld i luftgevärsskytte. De resultat han presterade i Paralympics 2008 är svåröverträffade: guld i alla grenar han ställde upp i - 10m luftgevär, stående, 50m frigevär, mixed 3x40, 50m frigevär, liggande. För detta förlänades han Svenska Dagbladets bragdmedalj, som första handikappidrottare i utmärkelsens 90-åriga historia.

Uttrycket "Han har vunnit allt" stämmer flerfaldigt in på Jacobsson. Nu satsar han, som första skytt, både på OS och Paralympics i London 2012. Tävlingsgrenen han vill kvala in på är 60 skott liggande med frigevär - en gren där Jacobsson redan tagit fyra Paralympiska guld.

Både Oscar Pistorius och Jonas Jacobsson har fått stöta på, och stöter fortfarande på, motstånd från publik och förbundspersoner. Men begränsningarna sitter, som ofta, i bektraktarens och lagstadgarnas ögon.

Minns att det länge var förbjudet för kvinnor att spela fotboll; något som i dag ter sig otroligt när en mångmiljonpublik följt VM i Tyskland. Det gäller för förbund att hänga med i idrottarnas utveckling, och bana väg istället för att motverka.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: