Efter terrorn.

Norge: Massakern med islamiska länders ögon

2011-07-29 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Terrorattacken i Oslo har följts med stort intresse och medkänsla i media i de islamiska länderna. Debatten om den allt mer växande islamofobin samt media och politikers ansvar i väst har dominerat.

Islamforskaren Natana J. DeLong-Bas undrar i Mideastposts hur långt islamofobin ska uppmuntras och pågå innan väst förstår dess dödliga konsekvenser. ”Att predika hat, rasism och trångsynthet leder till våld. Det är aldrig oskyldigt och utan avsikt. Vid någon tidpunkt kommer någon att vidta åtgärder.”

Pakistanska Dawns korrespondent, Jawed Naqvi, skriver i sin kolumn att det inte är konstigt att alla religiösa fundamentalister hatar realiserande religioner. Det som knyter Breivik till högerextremiska rörelser med rötter i 20-talets Europa, är Breiviks hat mot marxister, menar pakistanska journalisten. Naqvi jämför vidare Breiviks terrormetoder med hindufundamentalister. En annan Dawn-debattör skriver att både islamiska terrorattacker och västvärldens ”war on the terror” har bidragit till islamofobins tillväxt i Europa. Vidare påminner han om västvärldens historia av nazism och varnar för faran med högerextremisters uppgång för människor.


Ensidig bevakning

Journalisten Farooq Sulehria skriver i pakistanska The News att när det gäller andel i förhållande till befolkning, är Norge det europeiska land som tagit emot det största antalet immigranter av pakistanskt ursprung. Han menar att Norges pakistanier skulle drabbas hårt om Al-Qaida eller någon pakistanier låg bakom Oslo dådet och att pakistanier därför var oerhört oroliga de första timmarna efter terrordådet.

”Qatarägda Aljazeera överträffade till och med Murdoch-media och försökte peka ut islamiska fundamentalisten Mulla Krekar, kurd från norra Irak bosatt i Norge, som ansvarig för terrordådet. Mulla Krekar är en kontroversiell figur som talar om att förinta den västerländska civilisationen.” skriver Sulehria.

Sulehria drar också slutsatsen att norska polisen tycks ha övervaka muslimska extremister alltför nära utan att hålla ett öga på deras kristna motsvarigheter.

Den kända debattören Mustafa Akyol skriver i sin blogg i det turkiska Hurriyet att Breiviks manifest baseras på en rad islamfientliga författarskap och kommer till slutsatsen att fokus ska vara på Breiviks berättelse och agerande, inte hans analyser. ”…det måste vara en väckarklocka för anti-islamiska propagandister, och likasinnade politiker i Europa och USA, att visa dem att det hat de blåser upp mot islam kan få fruktansvärda konsekvenser.” Vidare jämför han terroristerna bakom 9/11 attacken med Norges terrorist och menar att de förra inspirerades av medeltida föreställningar om jihad (heligt krig), medan den senare inspirerades av medeltida föreställningar om korståg och att det i själva verket är fanatism som driver båda krafterna.


Vana vid rasismen

Turkiets Today Zaman skriver om anti-islamiska partiet Frit Danmark, vars medlemmar vapentränar regelbundet i ledaren Michael Ellegaards trädgård i Odense. Och debattören Etyen Mahcupyn skriver att den senaste händelsen i Oslo inte kom som en stor överraskning för de som bor i Turkiet eftersom mindre rasistiska incidenter i Europa med samma anledning sedan länge har drabbat invandrare återkommande och gjort alla medvetna om risken för en sådan allvarlig händelse. Europeiska stater och politiker har också bedrivit en rasistisk, exkluderande politik, och hävdat att assimilationspolitiken är nödvändiga för integrationsprocess, skriver han.

Egyptiska BIKYAMASR rapporterade om uttalandet av FN:s särskilda rapportör om religions- och trosfrihet. FN:s Heiner Bielefeldt är kritisk mot medierapporteringen kring händelsen i Oslo. ”Att en del offentliga kommentatorer omedelbart associerade de fruktansvärda massmorden i Norge i fredags med islamistisk terrorism är avslöjande och verkligen ett pinsamt exempel på den starka påverkan av fördomar och deras förmåga att befästa stereotyper”, menar FN:s rapportör.


Samma fanatism oavsett religion

Afghanistan Press skriver att det i själva verket inte är någon skillnad mellan den norska terroristen och de afghanska fundamentalister som i åratal har mördat människor. ”De är två sidor av samma mynt”.

Den statliga Iran Diplomacy tillför ett märkligt perspektiv. Den före detta iranska ambassadören i Oslo, Farajirad, intervjuas och var så sent som söndag 24 juli fortfarande övertygad om att Al-Qaida låg bakom Oslo-massakern. Han säger i intervjun att Al-Qaida vill visa att organisationen lever och agerar vidare trots Bin Ladens död. Han understryker att Norge och en rad andra skandinaviska länder visar mindre respekt, i jämförelse med andra europeiska länder, för andra religioners heliga traditioner och att detta kanske har motiverat de som begått detta fruktansvärda dåd. Och han påstår att han inte har sett några anmärkningsvärda tecken på islamofobi i Norge.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: