Josefine Öqvist lämnar landslaget.

Det viktigaste – att vara ärlig mot sig själv

2011-07-29 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Oerfaren och grodor som hoppar ur munnen. Det var då det. Sedan Josefine Öqvist gjorde målet som tog Sverige till VM-final 2003 har alla velat ha en bit av anfallaren som ofta bjuder på skratt och ärliga citat. Ibland blir det rätt, men ganska ofta har det blivit fel.

Feministiskt Perspektiv fick en pratstund med anfallsstjärnan och vi passade på att diskutera allt mellan utvisningar, semifinalmål och att "delta i media".

FAKTA/Josefine Öqvist

Född 23 juli 1983 i Uppsala.

Öqvists moderklubb är Storvreta IK. Hon bytte klubb till Bälinge IF och debuterade i damallsvenskan med detta lag.

Efter att säsongen 2005 var slutspelad degraderades Bälinge på grund av ekonomisk kris och därför gick Josefine till Linköpings FC.

Hon sköt landslaget till final i Dam-VM i fotboll 2003 genom sitt avgörande mål i semifinalen mot Kanada. Hon fick en silvermedalj i detta VM.

Öqvist skrev på ett tvåårigt avtal med Tyresö FF inför 2011 års säsong.

Innan fotbolls-VM i Tyskland sa Jossan att hon ville visa vad hon verkligen kunde. Tidigare har hon kommit skadad till mästerskap men denna vår såg det annorlunda ut. Hon hade lämnat Linköping och anslutit till den tippade toppkandidaten Tyresö – ett lag med många stjärnor. Dessutom, hon var äntligen skadefri.

Sen hände det som alltid tycks hända denna kvinna. Ett skadat knä och VM-drömmen såg ut att ännu en gång spolieras. Men förbundskaptenen Thomas Dennerby vågade chansa och gav Josefine Öqvist en plats i VM-truppen trots att hon inte hann spela en enda match med klubblaget innan VM-truppen samlades. När VM väl blåstes igång satt Öqvist på bänken med en uppladdning som varit långt ifrån optimal.

När VM summerades var läget det motsatta, Öqvist hade äntligen fått visa vad hon gick för.

– Med tanke på att jag skadade knät innan VM tyckte jag att det gick över förväntan, både för mig och för laget, förklarar 28-åringen som nu är tillbaka i Tyresö och som i kommande match tar emot Dalsjöfors i Damallsvenskan.

– Jag har alltid åkt på skador innan mästerskap och det har gjort att jag missat mycket men samtidigt har jag gjort många landskamper och varit med länge. Det är klart att det finns en viss press på mig eftersom jag har varit med länge. Samtidigt finns det en del andra spelare som spelat fler mästerskap än jag, förklarar hon när hon får frågan hur det kändes att gå in i ett VM med massa förväntningar, men med väldigt lite rutin i ryggen.



Utvisad mot Frankrike

Om man sammanfattar Öqvists VM ser man att hon i matchen mot USA gjorde sin blott andra mästerskapsmatch från start. När hon gjorde Sveriges enda mål i semifinalen mot Japan blev hon första svenska att göra mål i två olika semifinaler.

– Det är kanske min grej att göra mål i semifinaler? Jag har tur och är en vinnarskalle, då vill man prestera mer ju viktigare matcherna är.

Jossan blir ombedd att berätta om bronsmatchen mot Frankrike. Den situation som bidrog till att hon blev utvisad efter en ful spark i magen på Frankrikes back Sonia Bompastor.

– Det var en viktig match som handlade om ifall vi skulle vinna brons eller inte. I en sådan match är det mycket adrenalin i kroppen. Lotta Schelin gör 1-0 och sen kvitterar de. Sedan träffar jag stolpen och... det är så mycket adrenalin. I sådana matcher fungerar man inte som en vanlig människa. Det blir ett inlägg och deras back sparkar mot mitt huvud. Det smartaste hade varit att bara lägga mig mer och gråta så hade hon blivit utvisad i stället, men nu gör jag inte det och får rött kort.

– Jag var väldigt nervös och såg tidningsrubrikerna framför mig, men sen när vi vann så... säger Jossan.

Josefine Öqvist passar även på att tillägga att Bompastor blev utbuad så fort hon rörde bollen.

– Tillslut ville hon ju inte ha bollen, skrattar hon.

I detta läge är det svårt att låta bli att inte tänka på hur det hade låtit om Sverige förlorat matchen, om hennes utvisning hade blivit avgörande. Nu blev så inte fallet. Marie Hammarströms kanonskott som ledde till vinst kan ha räddad Josefine Öqvist från ett mediadrev.


Vad tycker du om att delta i mediesammanhang?

– Ibland är det jobbigt, ibland inte. Men vissa gånger vill man bara inte. Men media verkar älska mig, säger Jossan och visst har hon rätt. Alla verkar vilja få en bit av Öqvist - så även vi.


Du har blivit bränd av media rätt många gånger...

– Jag har lärt mig mycket, det var värre i början när jag var yngre. Media vänder och vrider ofta på saker, säger Jossan.



Dansar aldrig nykter

Vi pratar om utviket i Slitz. Där hon mer eller mindre omyndigförklarades av många medier. Vi pratar om då hon bloggade för Expressen som inte informerade henne om hur det gick till att blogga och vad som förväntades av henne. De valde sedan att vända bort huvudet när hon gjorde misstag. Nästa ämne – det uppförstorade tröjbytet. Jossan bytte tröja med en tysk supporter under VM. Plötsligt figurerade bilder på henne i sport-bh i både svensk och tysk press. Detta tillsammans med ord som "skandal" och "det är barn som tittar under VM".

Sedan debatten kring hennes uttalande "jag dansar aldrig nykter". På frågan om allt som hon gör ofta uppfattas som mycket större än om någon annan skulle göra samma sak svarar hon ja. Det är också något hon ofta får höra från vänner och lagkamrater.

– Jag läser inte så mycket men många omkring mig säger att media framställer mig på fel sätt. Men jag får väl bjuda på det? Det är klart jag bryr mig om vad som skrivs men samtidigt, de kanske är jag som är för ärlig? Jag dansar inte nykter till exempel, det kanske är många som inte vågar säga sådant?


Hur orkar hon? Varför deltar hon fortfarande i mediesammanhang när hon allt som oftast upplever att får en massa skit?

– Många hade nog inte klarat av det, men jag klarar av det. Hade jag varit mer osäker så... men jag tar inte åt mig. Jag är uppvuxen med att vara ärlig och säga vad man tycker, och så måste jag vara även när jag pratar med media för det viktigaste är att jag är ärlig mot mig själv.


Ibland har det snackats om att du är korkad? Vad tänker du om det?

–Jag har hört att många tycker att jag är en "korkad blondin", men att flera inte tycker så längre. Det är en bild som media skapat av mig. Men jag är inte alls sådan som jag framstår i media. De som känner mig vet att jag inte är så. Man kan tror att jag är en sådan som aldrig tänker efter och alltid vill stå i centrum, men så är det verkligen inte. Jag är den som är lite tillbakadragen och pejlar läget. Sen om jag känner mig trygg kan jag snacka och ta plats. Men folk får väl tro så om mig, vad kan jag göra liksom?


Nu är du en av de nya stjärnorna, det är dig som folk kommer att vilja se när de går på damfotboll – hur känns det?

– Det känns jättebra, speciellt efter allt som skrivits och sagts, och det är för fotbollen jag vill vara känd, säger Josefine Öqvist med ett skratt.

Det tycks vara så med Jossan. Josefine Öqvist bara är, ofta får hon skit för det, men hon bryr sig inte. Det hon vill är att syssla med det hon älskar... lira fotboll.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: