Sverige vann mot ett USA som inte la sig

SPORT

Sverige – USA är ett laddat möte. Inte bara för att USA:s tränare heter Pia Sundhage utan för att USA och Sverige länge slagits i världstoppen tillsammans. Mot varandra. Och alla gånger har USA vunnit.

– Vi har mött USA många gånger, de är starka och har vunnit mycket men de är inte oslagbara, sa Lisa Dahlqvist innan hon och landslaget åkte till Tyskland för att spela VM.

Landslagsspelarna har sagt det många gånger – att de kan slå USA – men ingen har riktigt vågat tro på det. Som Sverige presterat i de tidigare matcherna (mot Colombia och Nordkorea) har det inte funnits något som tytt på att de skulle klara av att besegra – eller ens ta poäng mot – stora, mäktiga USA.

Men den här matchen var inte vad vi tidigare sett av Sverige i VM. Vi såg allt vi inte fått se i tidigare matcher; tuffa svenskor, hårda svenskor, självsäkra svenskor, svenskor som tuggade i sig USA – det lag som innan matchen imponerat mest under VM - och en målskytt som heter Lotta Schelin.

Sverige ägde

Redan efter några minuter såg allt ut precis som de gjort i de tidigare matcherna, mot Colombia och Nordkorea. Lotta Schelin, Sveriges största stjärna, missade ett jätteläge. Men efter drygt en kvart skulle Lotta Schelin skapa ett läge som ingen kunde missa. Hon drogs ned av amerikanska Amy LePeilbet och domaren pekade på straffpunkten.

Lisa Dahlqvist stegade fram och trots målvaktens försöka att psyka ned mittfältaren satte hon bollen stenhårt i nätmaskorna. 20 minuter senare gjorde Sverige, och Nilla Fischer, 2-0 och många frågade sig nog om det var sant. Ledde Sverige verkligen mot USA?

Ja, Under 45 minuter så ägde Sverige matchen mot Pia Sundhages USA. Under 45 minuter stämde allt och plötsligt kändes Tyskland i en eventuell semifinal inte riktigt lika skrämmande som innan.

Sedan kom den andra halvleken och trötta svenskor släppte in amerikanskorna i matchen. När USA:s storstjärna Abby Wambach axlade in bollen i mål kändes det som att klockan tickade evighetssakta.

Sverige, med en genial Lisa Dahlqvist som fått sitt genombrott under detta mästerskap, höll dock emot. När domaren blåste av matchen hade Sverige inte bara vunnit med 2-1, Lotta Schelin hade också gjort mål – även om domarna missat det och bestulit henne på sitt första nätrassel.

USA förlorar för första gången

Sett över nittio minuter var Sverige inte bättre än USA. Men vi var definitivt inte sämre. För första gången någonsin förlorar USA en match i ett gruppspel. För första gången någonsin vinner Sverige över USA i ett mästerskap - det här verkar vara mästerskapet då statistiken flyger all världens väg.

En fråga återstår dock. Lade sig USA? Lade de sig för att få en lättare resa mot finalen? Skulle inte tro det. Dels är Brasilien, med Marta i spetsen, ett motstånd som torde skrämma USA. Och om ni såg matchen mot Sverige skulle ni inte undra - de närkamperna, de smällarna, de skotten, Abby Wambachs blick, Hope Solos psykningar. Nej, USA lade sig inte.

Den häftigaste kvartsfinalen blir helt klart USA:s match mot Brasilien. Visst hejar vi alla på Pia Sundhage. Men vi ska inte ta för givet att hon och hennes lag vinner den matchen, precis som vi inte heller ska ta för givet att Sverige slår Australien. På söndag väntar två tuffa matcher för både Sundhage och Sverige. Tills dess kan vi väl få njuta av den historiska vinsten? Jag, du och landslaget - men inte Pia Sundhage.