Valberedningens ordförande Laila Bjurling.

Sommestad valberedningens kandidat för s-kvinnor

2011-07-08 | Ida Ali padlock 2

INRIKES

S-kvinnors valberedning har enhälligt beslutat att föreslå Lena Sommestad som ny ordförande för Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund.

– Vi har träffat alla nominerade kandidater, läst deras inlägg på debattsidor, lyssnat runt bland distrikten och därefter kommit fram till att Lena Sommestad är rätt kvinna att leda S-kvinnorna i Sverige, säger valberedningens ordförande Laila Bjurling i ett pressmeddelande.

FAKTA/Laila Bjurling:

Född 1947, är en svensk socialdemokratisk politiker, som från 1995 till 2010 var riksdagsledamot. Hon var ledamot i Arbetsmarknadsutskottet och suppleant i Skatteutskottet. Bjurling var invald för valkretsen Södermanlands län. Hon var verksam i kommunpolitiken i Eskilstuna kommun från 1979 och i Södermanlands läns landsting från 1988. Hon är ordförande för S-kvinnor i Södermanland.

Kandidaterna till ordförandeposten:

Nalin Pekgul

Lena Sommestad

Ylva Johansson

Eva-Lena Jansson

Under åtta år har Nalin Pekgul varit ordförande Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund. I slutet av augusti avgörs frågan om Nalin Pekgul sitter kvar eller om hon får lämna över rodret som ordförande för s-kvinnor. Beslutet kommer att tas på ett förbundsmöte i Luleå. Nu utmanas hon av tre stycken partikamratersom alla säger sig vilja leda S- kvinnorna.

I veckan som gick meddelade valberedningen att förre miljöminister Lena Sommestad är deras kandidat

– Det har gjorts en bedömning att S- kvinnorna behöver en förändring där vi har varit noga med att visa en öppenhet kring nomineringarna och tillvägagångssättet, säger Laila Bjurling när Feministiskt Perspektiv ringer upp henne.

I ett pressmeddelande från valberedningen framgår att att Lena Sommestad ofta efterfrågas för medverkan i debatter om välfärds-, miljö-, energi- och ekonomisk politik. Hon känner också starkt för frågor som rör fred och internationell säkerhet.

Laila Bjurling tillägger att Lena Sommestad har ett genuint intresse för kvinnofrågor och att det är en av de viktigaste områdena för Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund.

Öppenhet viktigt

När Socialdemokraterna tillsatte partiledare i våras riktades stark kritik mot att proceduren skedde utan insyn och öppen diskussion. Men S-kvinnornas val att visa öppenhet kring processen har inget med det att göra, menar Laila Bjurling.

Hon berättar att det finns en tradition inom S- kvinnor att visa öppenhet gentemot samhället och trots det snabba nomineringsbeslutet anser hon inte att öppenheten gått förlorad:

– Absolut inte. Vem som helst kan gå in på vår hemsida och följa med i händelserna. Samtliga kandidater har också varit mycket tydliga i media med att de vill kandidera och varför. Öppenheten är som sagt en av S- kvinnornas grundpelare, men det är inte alltid som den uppmärksammas.

– Ofta får man ju höra när något inte fungerar och tyvärr inte tvärtom. Det är ju en tradition som går genom hela samhället, säger Laila Bjurling och avslutar med ett gammalt beprövat ordspråk, ”hälsan tiger still.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110711 - Karin Odelblad

Jag gillar Nalin Pekgul, men Lena blir nog bra också

Karin


20110712 - Alejandra Pizarro

Lena är min kandidat och ja är glad över valberedningens förslag.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: