Författaren och journalisten Lisa Bjurwald menas att SD gynnas av de övriga partiernas pajkastning.

"Obegriplig pajkastning"

2011-07-08 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Gång på gång anklagar alliansen och de rödgröna varandra för att ge Sverigedemokraterna (SD) inflytande över politiken. Men de enda som gynnas av detta är SD själva. Det hävdar Lisa Bjurwald, som önskar att de etablerade partierna slutar spela SD i händerna.

Förra veckan vann de rödgröna när riksdagen röstade om två förändringar av sjukförsäkringen. Sverigedemokraterna röstade för de rödgrönas utskottsinitiativ som därmed fick en knapp majoritet (dock gick inte de rödgrönas förslag om ett stopp för utförsäkringarna igenom).

Kort därefter anklagade Fredrik Reinfeldt Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt för att ge SD inflytande i riksdagen. Han hävdade också att Håkan Juholt sviker företrädaren Mona Sahlins löfte om att aldrig låta dem få något inflytande. Socialdemokraterna tillbakavisade kritiken. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich sade till SVD.se att det är märkligt att statsministern gör ett sådant uttalande då han själv regerar med stöd av sverigedemokrater.

Ordväxlingen är inte ovanlig. Sedan SD tog plats i riksdagen i höstas har liknande utspel förekommit upprepade gånger mellan de två blocken. SD används som slagträ av båda sidor konstaterar Lisa Bjurwald, journalist och författare till boken "Europas skam. Rasister på frammarsch".

– Det är väldigt oansvarigt av de etablerade politikerna. SD sitter i opposition och kan inte förväntas agera på något annat sätt än de gör – att försöka ställa till med kaos. Därför blir det så missvisande att säga "nu gör de sig beroende av SD", för någon sida kommer alltid att drabbas av SD:s agerande, säger hon.


Juholt inte lika tydlig som Sahlin

Lisa Bjurwald, som själv är liberal, anser att beskyllningarna mot de rödgröna partierna är orättvisa. De befinner sig i opposition och måste driva sin politik, menar hon. Deras jobb är att rösta enligt sina kärnvärderingar, eftersom det är det väljarna förväntar sig att de ska göra.

Hon beklagar dock att Håkan Juholt inte varit lika tydlig som Mona Sahlin i att ta avstånd från Sverigedemokraterna.

– Sahlin markerade på ett mycket tydligare sätt att Socialdemokraterna inte ställer upp på SD:s värderingar. Det är något som Juholt borde förklara bättre för sina väljare, att S och SD kanske tycker likadant i vissa frågor men att de aldrig kommer att låta SD få inflytande i frågor som rör invandrings- och flyktingpolitik, säger Lisa Bjurwald.

Hon anser att den pajkastning som blocken ägnar sig åt är både barnslig och obegriplig. Enligt Lisa Bjurwald måste riksdagspartierna ha insett att SD skulle komma att få en vågmästarroll långt innan valet var klart, och det borde inte heller komma som en överraskning att SD utnyttjar den rollen till största möjliga gagn för sig själva.

– SD är ett oansvarigt parti som vill driva sin människofientliga politik till varje pris. Men i nuläget framstår det som att det är alliansen och de rödgröna som är de oansvariga – snacka om att spela SD i händerna! säger Lisa Bjurwald.


Påverkar samhällsdebatten negativt

Att SD röstade med de rödgröna i sjukförsäkringsfrågan ska inte ses som någon katastrof, anser Lisa Bjurwald. Så länge de hålls utanför uppgörelser som rör flykting- och invandringspolitik ser hon ingen anledning till panikreaktioner över den parlamentariska situationen. Danmark brukar nämnas som ett skräckexempel i sammanhanget, men Lisa Bjurwald påpekar att SD ännu inte är i närheten av det inflytande som Dansk Folkeparti har i Danmark.

– Där är Dansk Folkeparti det pådrivande partiet i de här frågorna. De har fått med de etablerade partierna på lagar som till och med bryter mot internationella konventioner, säger hon.

Men även om SD hålls utanför flykting- och invandringspolitiska frågor finns andra orosmoln, påpekar Lisa Bjurwald – till exempel hur SD påverkar samhällsdebatten och samhället i stort.

Hur anser du att de etablerade riksdagspartierna borde agera i nuvarande läge?

– Grunden i all konstruktiv politik är att i stället för pajkastning visa vad du själv står för. Det är lätt att kritisera sina motståndare, men svårare att komma med alternativa förslag. Jag tycker de borde spara på krutet tills det verkligen behövs – att de till exempel är snabba att fördöma när SD gör rasistiska utspel. Dessutom bör de själva ta avstånd från de här idéerna och förklara varför de är så farliga. Lars Ohly tog ju starkt avstånd från SD i sitt tal i Almedalen häromdagen, det är viktigt att markera att det här är en fråga på agendan, säger Lisa Bjurwald.


Efterlyser större diskussion

En annan antirasist – Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt Initiativ – anser att det är ett oproportionerligt stort fokus på att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och vilka de röstar med i olika frågor.

– För mig är inte SD det största problemet i svensk politik. Problemet är att de andra partierna som har suttit där mycket längre inte har formulerat en tydlig och stark antirasistisk politik, säger Sissela Nordling Blanco.

Hon ser en tendens i samhället att antirasism definieras på ett i hennes mening mycket snävt sätt – det blir synonymt med att ta avstånd från högerextremism.

– Då glömmer man de stora problem med rasism som finns i Sverige och som människor blir utsatta för varje dag, till exempel på arbetsmarknaden. Ett annat exempel är asylpolitiken som ju har blivit stramare genom Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är sådant jag saknar en diskussion om, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: