Eva Nordmark, ordförande TCO

"Kört" att söka nytt jobb för sjukskrivna

2011-07-08 | FemPers padlock

EKONOMI

Allt färre arbetsgivare vill anställa personer som är sjukskrivna från annat jobb.

- Detta bidrar till bilden av att om man får arbetsrelaterad sjukdom i Sverige så är man körd, säger TCO:s ordförande Eva nordmark.

FAKTA

TCO:s broschyr

SCB har för TCO:s räkning ställt frågor till arbetsgivare om inställningen till att anställa, bl a personer som är sjukskrivna från annat arbete. SCB-undersökningen presenterades i Almedalen, under seminariet "Är full sysselsättning möjlig?".

Sedan 2007 har över hälften av arbetsgivarna uppgivit att de är ganska eller mycket negativt inställda till det vid mätningar, senast 2010.

Årets mätning visar att antalet negativt inställda ökat markant. I år uppger 65 procent av arbetsgivarna att de är ganska eller mycket negativt inställda till att anställa personer som är sjukskrivna från annat arbete.


Oroande

- Det är mycket oroande att så många arbetsgivare är så negativt inställda till att anställa människor som har sjukskrivningar i bagaget, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO. Det går inte att utesluta att den politiska turbulensen kring frågan bidragit till det. Först fick vi alliansens hafsverk där sjuka människor kom i kläm och nu senast den politiska cirkusen där regeringen och oppositionen inte tagit det ansvar som ett av våra viktigaste trygghetssystem kräver.

- Vi vet att 6 av 10 av medlemmarna i TCO-förbunden är oroade över om de kommer att klara sig ekonomiskt och få god rehabilitering om de blir sjuka, fortsätter Eva Nordmark. Detta bidrar till bilden av att om man får arbetsrelaterad sjukdom i Sverige så är man körd.


Tuffast inom privat sektor

Årets mätning som SCB utfört för fjärde gången för TCO:s räkning visar attityder från arbetsgivare på hela arbetsmarknaden, i offentlig och privat sektor på arbetsställen med mer än tio anställda.

I den privata sektorn är attityden som hårdast. Där är 71 procent av arbetsgivarna ganska eller mycket negativa till att anställda någon som är sjukskriven från annat arbete. Motsvarande siffra på den offentliga sidan är 50 procent.

På arbetsplatser med över 100 anställda är inställningen mildare, där anger drygt hälften av arbetsgivarna att de är negativt inställda medan arbetsställen med 100 anställda eller färre är visar en mycket hårdare attityd.


"Alla har ansvar"

- Jag vill se ett nytt ansvarstagande från alla aktörers sida gentemot de som drabbats, säger Eva Nordmark. Parterna på arbetsmarknaden och regeringen bör samverka för att hitta lösningar så att fler finner en väg tillbaka till hälsa och arbete. Dagens politik mot utanförskapet saknar både insikt om vad som bör göras och tillräckliga resurser för rehabilitering och utbildning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: