Breven till Simone de Beauvoir framstår idag som historiska dokument från en annan tid (till exempel en tid då preventivmedel och abort var förbjudna), de vittnar också om vikten av utrymme för komplexiteten i kvinnors erfarenhet till skillnad från reproduktion av samhällsideal och förväntningar.
Ett av läsarbreven skrevs av en kvinnlig apotekare 1950. Beauvoir hade noterat i en text att kvinnor hade två biktfäder: prästen och läkaren. Apotekaren skriver att i det verkliga livet ligger kvartersapotekaren mycket närmare till hands. Kvinnor kom till apotekaren med frågor om familjens hälsa och ofta med frågor om sexualitet, frigiditet, oönskade graviditet och abort. Hon berättade om kvinnors metoder att göra abort själva i en situation då det var förbjudet.
Apotekaren knöt an till Beauvoirs kritik mot abortförbudet i Andra könet och menade att situationen var ännu allvarligare än den Beauvoir beskrev. Hon berättade om en kund som var 29 år gammal och redan hade fyra barn och några missfall och som beskrev hennes mans lediga dagar som ”tortyr”. ”Jag vet att jag måste göra min plikt och dessutom är min man ung, men jag är rädd [att bli gravid igen”.
Apotekaren rapporterar till Beauvoir om den verklighet hon möter. Hon frågar sig varför ingen av dessa kvinnor som dagligen klagar på sitt öde att bli gravida i det privata inte är beredda att formulera krav i det offentliga. Hon föreslår själv ett svar. Det handlar om efterkrigstidens tal om franskt moderskap som hjältemodigt. Liksom många intellektuella vid denna tid förknippade apotekaren moderskapsidealet med traditionalism, resignation och passivitet som Frankrike måste överkomma för att kunna moderniseras. Vägen gick via folkbildning och möjligheter till födelsekontroll.
Samma slags människor som vände sig till apotekaren skrev också till Beauvoir. Till exempel en man som 1957 skriver för att fråga om preventivmedel. Han berättar att han har varit gift i sex år och har redan tre barn och ett fjärde på väg. Madame, skriver han, jag skulle vilja fråga er något mycket enkelt: ni talar vid flera tillfällen om ett skydd som verkar kunna skydda kvinnan. Min fråga är: var kan jag få ett sådant skydd?
Många läsarbrev handlade om besvikelse över romantisk kärlek, äktenskap och moderskap. En kvinna skriver till exempel att när hon läser Beauvoirs böcker får hon en känsla av att ha förlorat sitt liv. En annan skriver om att Beauvoir gjort det möjligt för henne att reflektera över sin komplexa relation till dottern vars medfödda deformation av ansiktet väcker känslor som inte är förenliga med moderkärleken och vars födelse i sig är märkt av hennes hemliga ovilja att bli mor.
Beauvoir skrev om ämnen som låg utanför det respektabla. Kvinnotidningar och rådgivningsspalter dominerades av ett sätt att tala om moderskap och kvinnlighet där tal om otillfredsställelse, rädsla, våld och missnöje inte hade någon plats. Som vi vet blev hennes inflytande stor i den 1960-talets feministiska rörelse där utrymme för att diskutera kvinnors erfarenheter och politisera dem i ”medvetandehöjande” grupper blev en huvudmetod för kunskapsbildning.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST