Jenny Jakobsson och Tomas Karlsson från Fi studenter i Almedalen.

#almedalen: Så vann F! Studentervalet

2011-07-08 | Julia von Euler padlock

INRIKES

Med mänskliga rättigheter, normkritik och feminism på agendan lyckades F! Studenter bli tredje största parti i kårvalet på Uppsala Universitet i april. Nu tar de upp striden för feminism på en av Sveriges äldsta och mäktigaste kunskapsinstitutioner.

Jenny Jakobsson och Tomas Karlsson håller ett seminarium i Almedalen för att inspirera och berätta om hur arbetet inför kårvalet gick till och hur progressiv partipolitik kan fungera i framtiden. De betonar att feminismen kan bli framtidens rörelse som bärare av begrepp som normkritik, mänskliga rättigheter och hållbarhet.

Genom att flytta fokus från de avvikande i samhället och istället belysa normen kan man synliggöra strukturer utan att ytterligare marginalisera eller skuldbelägga de som redan befinner sig i ett utanförskap. Mänskliga rättigheter är ord som har stark genomslagskraft därför att så många skrivit under på dessa men få partier kan enligt F! studenter presentera en konkret politik för att värna dessa. Dessutom talar båda om vikten av en intersektionell feminism som inte förenklar diskrimineringsordningarna utan ser till det komplexa system av förtryck som råder i samhället.

Snabb mobilisering

Inför kårvalet fanns redan ett feministiskt nätverk och man kunde snabbt mobilisera sig tillsammans med andra aktiva. Genom att medverkade i debatter och intervjuer, använda flygblad, affischer och aktivism spred man sitt budskap. Jenny Jakobsson betonar vikten och möjligheterna med att verka i sin egen kontext, att belysa hur politiken påverkar på lokal nivå, i det här fallet Uppsala universitet i synnerhet men i förlängningen universiteten över lag.

– Målsättningen för universitet och högskolor bör förstås vara att den kunskap som produceras och sprids ska vara så objektiv och samhällsnyttig som möjligt. Det säger sig självt att maktstrukturerna och villkoren för den kunskapsinhämtningen kräver noggrann granskning, berättar de.

– F! Studenter vill att ett normkritiskt perspektiv ska införas på alla utbildningar. De vill utjämna lönediskrimineringen, minska snedrekryteringen av professorer och noga övervaka tillsättningen av den nya rektorn på Uppsala Universitet för att säkerställa att kompetens och inte kön blir avgörande.

Sedan universitetet bildades 1477 har samtliga rektorer varit män.

– Är det någon som är könsfixerad? kommenterar Jenny med en ironisk blink till den vanligt förekommande kritiken av feminister som ”könsfixerade”.

Flera olika perspektiv

För att kunskapen som produceras inom universitetens väggar ska kunna kallas objektiv måste flera olika perspektiv bli representerade. Det har fattats beslut om att undervisningen ska ha ett genus- och hållbart perspektiv, trots det slarvar man. Kunskap och forskning finns, ändå låter man lärare utan kompetens föreläsa om exempelvis genusteorier. Självklart blir trovärdigheten, intresset och förståelsen lidande.

Både Jenny och Tomas verkar överens om att det är mäktiga intressen de utmanar. Rådande normer och perspektiv som ansetts objektiva för att de stått oemotsagda blir synade och tvingas erkänna sin subjektiva position. Jenny påpekar att det inte handlar om att falsifiera den kunskap vi har utan att bredda den.

Siffrorna för valdeltagandet som liksom på många andra universitet är oerhört lågt, 6,9 %. Att skol- och gymnasievalen inte alltid engagerar är väl en sak men i det här fallet rör det sig trots allt om ett val med reella konsekvenser.

Uppsala studentkår har en budget på 13 miljoner som det ska förhandlas om, det innebär stora möjligheter att påverka. Man kunde tro och önska att åtminstone studenterna skulle utgöra en progressiv kraft, även om ledningen sitter fast i invanda mönster. I vilket fall är det ett steg i rätt riktning och förtjänar all uppmuntran för som Tomas uttryckte saken:

– Det blir ingen fikastund att störta patriarkatet, men vi fortsätter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: